Bekroning voor Turrell in Wolfsburgse kraterproject

25 juli 2014

Sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw werkt de Amerikaanse kunstenaar James Turrell met alle verschijningsvormen van natuurlijk licht en kunstlicht.

Bekroning voor Turrell in Wolfsburgse kraterproject

James Turrell. The Wolfsburg Project

Zijn studies met een natuurwetenschappelijke insteek naar optische verschijnselen openden de grenzen naar spirituele ervaringen en naar nieuwe dimensies in het gebruik van licht en kleur in zijn vaak wonderlijke werken en installaties. Een bijzondere rol in zijn leven speelt de zogenoemde Rode Krater, een gedoofde vulkaan in de woestijn van Arizona. De mens kan in de complexiteit van die omgeving geheel verdwijnen.

In de 17 meter hoge en 40 meter lange hal van het Kunstmuseum Wolfsburg bouwde Turrell zijn tot nu toe grootste installatie in een museum. In een andere positie dan de werkelijkheid is de krater nagebouwd. Hoe dit werk werd bedacht en uitgewerkt is kleurrijk met beelden en toelichtingen weergegeven in de bijbehorende catalogus van de tentoonstelling “James Turrell. The Wolfsburg Project”. Meerdere aan de kunststijl van Turrell gerelateerde werken van andere bekende kunstenaars zijn ook in het kunstboek opgenomen. De auteurs hebben James Turrell tijdens zijn ontwerp en opbouw op de voet gevolgd, waardoor de lezer een gedetailleerd beeld krijgt van deze geweldige explosie van licht, kleur en schaduw. Ook zijn andere projecten en inspiratiebronnen afgebeeld en toegelicht. Voor docenten en studenten lichtkunst en mediakunst en professionele lichtkunst-ontwerpers een prachtig kunstdocument om te bestuderen en om te bewonderen.

ISBN 978-3-7757-2455-5, “James Turrell. The Wolfsburg Project”, Markus Brüderlin, Esther Barbara Kirschner en Julia Wallner, Hatje Cantz Verlag, 2009, 184 pagina’s.

Kunstmuseum Wolfsburg, Hollerplatz 1, D-38440 Wolfsburg, www.kunstmuseum-wolfsburg.de.


Gerelateerde artikelen