Bijdrage van Van Doesburg aan ontwikkelingen De Stijl

31 juli 2014

De invloed van Theo van Doesburg op de ontwikkelingen van de Nederlandse kunst in de avant-garde beweging is glashelder neergezet in de expositie “Van Doesburg and the International Avant-Garde: Constructing a New World” in Tate Modern.

Bijdrage van Van Doesburg aan ontwikkelingen De Stijl

Van Doesburg & The International Avant-Garde

De expositie vond plaats in 2010 en was eerder te bewonderen in Leiden in het Stedelijk Museum De Lakenhal. Theo van Doesburg (1883-1931) was één van de initiatiefnemers van de groep De Stijl. Met andere kunstenaars, waaronder Piet Mondriaan (1872-1944) droeg hij bij aan de Nederlandse moderne kunst in avant-garde stijl. Misschien wel door de invloed van de eerste wereldoorlog ontstond een geheel nieuwe stijl aan abstracte kunst en het gebruik van kleur. Van Doesburg had een geheel eigen stijl en frisse ideeën en bracht zijn kennis en ervaring over in zijn tijdschrift De Stijl. Zijn karakteristieke en kunstzinnige ontwerpen zijn op een fraaie manier verwerkt in de grote expositie met werken van Hans Arp, Kurt Schwitters, László Moholy-Nagy, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De mooie catalogus bij deze expositie geeft een interessant beeld over het werk en leven van Van Doesburg en het werk van meerdere kunstenaars in de vorm van schilderijen, boekomslagen, affiches, meubels en gebouwinrichtingen.

ISBN 978-1-85437-872-9, “Van Doesburg & The International Avant-Garde”, Gladys Fabre en Doris Wintgens Hötte, Tate Publishing, 2009, 264 pagina’s.

Tate Modern London, Bankside, GB-London SE1 9TG, www.tate.org.uk/modern.


Gerelateerde artikelen