Boekillustraties uit de tijd van Albrecht Dürer

5 april 2014

Aan het begin van de 16e eeuw groeide er in Neurenberg om verschillende redenen een geweldige boekcultuur in reusachtige omvang. Albrecht Dürer ontwierp in die periode zijn serie houtsnijwerken met het leven van Maria en de afdrukken ervan met geweldige ingekleurde voorstellingen als boekillustraties.

Boekillustraties uit de tijd van Albrecht Dürer

Heilige und Hasen

Boekillustratoren als Albrecht en Nikolaus Glockendon en Jakob Elsner combineerden schoonschrift met waardevolle getekende miniaturen. Humanistisch georiënteerde organisaties verzamelden voor de opbouw van enorme bibliotheken alles wat verscheen en werd aangeboden op de markt en werden heel snel als “boekverslinders” betiteld. In de expositie “Heilige und Hasen” tonen de samenstellers de enorme bandbreedte van het scheppende werk van Dürer en vele van zijn tijdgenoten. De inhoud van de expositie laat de bezoeker op uitgebreide wijze kennismaken met de kwaliteiten van de illustratoren. Ook laat het museum een aantal zeldzame schatten van Dürer zien. De materiële kracht, de fascinerende voorstellingen en kleurgebruik staan borg voor een museumreis langs vele jaren aan pracht, praal en de grote zeggingskracht van illustraties in boeken. Het materiaal is van uitstekende kwaliteit. De catalogus van de expositie laat op een voortreffelijke wijze de lezer genieten van de prachtige kunstwerken.

ISBN 978-3-936688-35-1, “Heilige und Hasen”, Thomas Eser en Anja Grebe, Verlag des Germanischen Nationalmuseums, 2008, 184 pagina’s.

Germanisches National Museum, Kartäusergasse 1, D-90402 Nürnberg, www.gnm.de.


Gerelateerde artikelen