De iedealen van Newton werden werkelijkheid

30 maart 2014

Als het aan de moeder van Isaac Newton had gelegen, zou haar zoon zijn leven aan landbouw en veeteelt hebben gewijd. Het is echter anders gelopen. Newton werd op 25 december 1642 geboren in het Engelse Woolsthorpe in Lincolnshire. Al bij zijn geboorte was hij een halve wees door het overlijden van zijn vader.

De iedealen van Newton werden werkelijkheid

Newton: Alchemist, filosoof en natuurwetenschapper

In Engeland was er net een burgeroorlog uitgebroken tussen de volgelingen van Karel I van het huis Stuart en de puriteinen. Die oorlog eindige in 1648 en koning Karel I werd voor het gerecht gebracht en onthoofd. In die roerige tijd groeide Newton op als een eenzelvige en weetgierige jongen en in 1661 ging hij studeren aan het Trinity College in Cambridge. Hij begon al snel de werken van Descartes aandachtig te lezen en te bestuderen. In zijn jeugd en vooral in het jaar 1665 doet Newton een buitengewone reeks ontdekkingen op het gebied van de wiskunde, gravitatietheorie en optica. Het is ook het jaar van de pest en Newton verblijft noodgedwongen op het platteland in het huis in Woolsthorpe. De sage van Newton wordt hier gevormd en inhoud gegeven. Hier zou namelijk de bekende geschiedenis hebben afgespeeld van de appel die uit de boom viel en die Newton inspireerde tot de verhandeling van de zwaartekracht. Maar Newton deed nog veel meer en wordt heden ten dage gezien als een eminent wetenschapper, die deel uitmaakt van onze cultuur. Zijn naam is verbonden aan veel wetten en theorieën die nog steeds worden gebruikt. Het leven, het werk en de betekenis van deze beroemde wetenschapper voor onze samenleving is op plezierige, leerzame en inspirerende wijze beschreven en van vele illustraties voorzien in het mooie en goed verzorgde lees- en studieboek “Newton”. De lezers maken ook kennis met de andere zijde van Newton, waarin hij zich intensief verdiepte in alchemie, natuurfilosofie en theologie. In de loop van de jaren 1670 richt Newton zich op de klassieken en wordt een overtuigd arianist. Hij stelde als wetenschapper dat wetenschappelijke uitspraken eigenlijk hypothesen zijn. “Hypothesen zijn waar tot het tegendeel blijkt.” Zijn kritische houding is kenmerkend voor het newtoniaanse wereldbeeld dat merkbare invloed heeft gehad op het Europa van de zeventiende eeuw. Deze biografie toont aan dat Newton een centrale rol speelde in de ontwikkeling van de wetenschap. Wat zijn wiskundig onderzoek betreft, wijdde Newton zich tussen 1670 en 1700 aan de studie van de meetkunde en kwam in 1707 zijn boek Arithmetica Universalis beschikbaar voor studenten en docenten. Isaac Newton kreeg van Koningin Anna in 1705 de titel “Sir” en overlijdt in 1727. Andere beroemde boeken als Principia en Opticks zijn uitgebreid beschreven in deze leerzame en prikkelende publicatie.

De iedealen van Newton werden werkelijkheid - 2 De iedealen van Newton werden werkelijkheid - 3 De iedealen van Newton werden werkelijkheid - 4

ISBN 90-76988-14-5, “Newton: Alchemist, filosoof en natuurwetenschapper”, Niccolò Guicciardini, Veen Magazines, 2003, 151 pagina’s.


Gerelateerde artikelen