De invloed van Malewitsch op abstrakte kunstvorming

31 maart 2014

In 2008 toonde het Kunstmuseum Liechtenstein de invloed van het werk van de Russische schilder Malewitsch op jonge kunstenaars en zelfs op tijdgenoten van hem. Hij wordt wel de uitvinder van het suprematisme genoemd, de kunst van louter eenvoudige vormen.

De invloed van Malewitsch op abstrakte kunstvorming

Malewitsch und sein Einfluss

De aanhangers van deze stijl werken met geometrische figuren in de basisvormen vierkant, cirkel en rechthoek. Zijn werk staat zeker op het niveau van dat van Piet Mondriaan en Wassily Kandinsky en ziet er eenvoudig indrukwekkend uit. Het werk “Zwart vierkant” uit 1929 geldt als één van de betekenisvolle werken uit de 20e eeuw. Schilder Kasimir Malewitsch (1878-1935) heeft een interessant oeuvre nagelaten. Het museum toont daarvan het werk dat in de 20-tiger jaren van de 20e eeuw ontstond. Ook het werk van Gustav Klucis, Liubov Popova, El Lissitzky, Warwara Stepanowa, László Moholy-Nagy en Alexander Rodtschenko is aanwezig in dit mooie museum. Een deel van de kunstwerken was nooit eerder te zien in Westeuropa. De publicatie bevat meerdere interessante artikelen over het werk en leven van Malewitsch en geeft ook van de andere kunstenaars informatie en reproducties van de getoonde werken. De samensteller van de expositie laat op voortreffelijke wijze de intensiteit zien waarmee Malewitsch zijn idee vorm gaf.

ISBN 978-3-7757-1877-6, “Malewitsch und sein Einfluss”, Friedemann Malsch en Alla Chilova, Hatje Cantz Verlag, 2008, 236 pagina’s..

Kunstmuseum Liechtenstein, Städtle 32, FL-9490 Vaduz, www.kunstmuseum.li.


Gerelateerde artikelen