De organisatie en functies van ons visuele systeem

7 april 2014

Gebaseerd op het succesvolle gebruik van de eerste druk is een uitgebreidere nieuwe editie samengesteld. Waardevolle tips en de nieuwste resultaten uit wetenschap en onderzoek zijn verwerkt. De populariteit van deze educatieve uitgave kan daardoor alleen maar toenemen.

De organisatie en functies van ons visuele systeem

An Introduction tot the Visual System

De auteur heeft het leerboek geschreven voor een brede toepassing door studenten, docenten en geïnteresseerden in het functioneren van onze visuele waarneming. Alle facetten en feiten van de bouw, onderdelen en functies van het visuele systeem zijn systematisch en gedetailleerd behandeld in 12 samenhangende hoofdstukken. Elk hoofdstuk is afgesloten met een overzicht aan kernpunten uit de behandelde leerstof. De illustraties zijn in zwart/wit uitgevoerd. Daarvan heeft de auteur de belangrijkste in kleur in een katern van 16 pagina’s laten afdrukken. Na een inleiding over beeldtechnieken is het oog in beeld gebracht. De bouw van de retina en reacties op lichtprikkels zijn helder behandeld. Ook de reacties op kleur zijn professioneel en diepgaand behandeld. Daarna volgt alles over de visuele cortex en andere gebieden in ons brein die een rol spelen bij het waarnemen, verwerken en bewust herkennen. Natuurlijk is er ook leerstof over allerlei afwijkingen in het oog, waardoor een optimale waarneming onmogelijk is. Andere onderwerpen zijn gezichtsbedrog, gezichtsherkenning, het zien van beweging, perspectief en diepte. Dit uitstekende leerboek voor aanstaande oogheelkundigen sluit af met een literatuurlijst en trefwoordenregister.

ISBN 978-0-521-70964-4, “An Introduction to the Visual System”, Martin J. Tovée, Cambridge University Press, 2009, 212 pagina’s.


Gerelateerde artikelen