De verboden blik op het naakte lichaam

14 april 2014

Onder de titel “Diana und Actaeon - Der verbotene Blick auf die Nackheit” begaf het museum kunst palast zich in 2009 op het gewaagde terrein van de naaktheid in een vrij toegankelijke omgeving van meerdere expositieruimten. Diana en Actaeon was een grote expositie met ruim 300 werken van 200 kunstenaars uit meerdere perioden van de historische ontwikkelingen in de kunst.

De verboden blik op het naakte lichaam

Diana und Actaeon - Der verbotene Blick auf die Nackheit

Het geheel was samengebracht vanuit privé bezit en uit vele kunstcollecties van instituten en van musea uit de gehele wereld en gaf een kunstzinnig beeld van de mythe van de relatie tussen de godin Diana en de jager Actaeon. Met zijn honden op jacht door het bos ontdekt Actaeon de godin Diana tijdens het gemeenschappelijk baden met haar gevolg van jonge nimfen. Geheel verrast door de begerende blikken van Actaeon, verandert de in haar naaktheid volkomen onbeschermde godin van de jacht de jager in een hert. Door de honden niet meer herkent, wordt de hulpeloze Actaeon in stukken gereten en sterft een vreselijke dood. “Waarom moest Actaeon sterven?” Met deze expositie bracht het museum de volkomen naaktheid wel heel dichtbij het kunstminnende publiek. Soms een tikkeltje brutaal, een beetje gewaagd en pornografisch en meestal in volkomen schoonheid van het naakte vrouwelijke lichaam. Zo af en toe een mannelijk naakt in een mooie expositie met een scherpe blik op het puur zijn van naakte lichamen. De bijbehorende omvangrijke publicatie bevat de werken van beroemde schilders. Vele artikelen geven een boeiende kijk op het spel van liefde, naaktheid en sex door de eeuwen heen. Telkens staat de kunst op de eerste plaats bij de schilderijen, foto’s, tekeningen, sculpturen en optredens. Een zeer mooi boek voor de student en docent in het kunstonderwijs en kunstliefhebbers.

ISBN 978-3-7757-2357-2, “Diana und Actaeon - Der verbotene Blick auf die Nackheit”, Beat Wismer en Sandra Badelt, Hatje Cantz Verlag, 2008, 316 pagina’s.

museum kunst palast, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.museum-kunst-palast.de.


Gerelateerde artikelen