Een gesproken terugblik op de kunstzinnige Bob Dylan

23 april 2014

Het omvangrijke boek met kunstwerken van zanger, componist en tekstschrijver Bob Dylan, laat lezers kennis maken met zijn kijk op de dagelijkse gebeurtenissen en belevenissen en creatieve omzettingen ervan in fascinerende kleurrijke gouaches en aquarellen.

Een gesproken terugblik op de kunstzinnige Bob Dylan

Bob Dylan. 5 Songs

Mensen, hotelkamers en het uitzicht door het raam, spelen een hoofdrol in zijn kunstwerken. Het boek “Bob Dylan. 5 Songs” is ontstaan door de 5 voordrachten, die gehouden zijn tijdens zijn allereerste museale expositie met de titel “The Drawn Blank Series”. Met een geweldige scheppingsdwang maakte hij voor deze expositie in slechts 8 maanden 322 aquarellen en gouaches. Deze in 2007 ontstane werken bevatten beelden en motieven, die Bob Dylan tijdens zijn reizen door de USA, Mexico, Europa en Azië in een periode tussen de jaren 1989 tot 1992 in het algemeen in potlood en houtskool schetste. De vele schetsen werden met een speciaal digitaal proces overgebracht op geschept papier in zwart-wit en door de kunstenaar fascinerend mooi ingekleurd. Door zijn krachtige aanzetten werden de oorspronkelijke zwart-wit schetsen echte schilderijen. Op basis van zijn ontwerpen zijn van meerdere motieven en schetsen meerdere afdrukken gemaakt, die elk op een unieke wijze kleurrijk zijn bewerkt. Toch zijn het geen duplicaten, maar echte originele bewerkingen met aandacht voor wisselingen in de details. De kunstzinnige kwaliteiten van de zanger zijn bij toeval herontdekt en omgezet in kunstwerken.

Het tweetalige boek bevat teksten van de voordrachten waarvan de titels gekozen zijn vanuit vijf bekende Dylan liedjes. Met de voordrachten laat de organisator van de expositie zeker de veelzijdigheid van de zanger en kunstenaar zien. Bij de specifieke voordracht is de bijbehorende songtekst afgedrukt. Door het lezen van de teksten van de voordrachten wordt het leven en werk van Bob Dylan duidelijk en steeds boeiender. Voor de liefhebbers van de songs van Bob Dylan een prachtig lees- en verzameldocument en voor de kunstliefhebbers een mogelijkheid om via de kleurrijke afdrukken van zijn werken uitgebreid kennis te maken met het werk van een begaafd kunstenaar en zanger.

ISBN 978-3-86678-254-9, “Bob Dylan. 5 Songs”, Ingrid Mössinger en Wolfram Ette, Kerber Verlag, 2009, 288 pagina’s.

Kunstsammlungen Chemnitz, Theaterplatz 1, D-09111 Chemnitz, www.kunstsammlungen-chemnitz.de.


Gerelateerde artikelen