Een groot liefdesverhaal in een verschrikkelijke oorlog

21 april 2014

Het thema “De Grote Oorlog” heeft al veel schrijvers, regisseurs, uitgevers en historici gefascineerd en geïnspireerd in het beschrijven van de verschrikkingen in een wereldoorlog, die vier jaar duurde en nog steeds in vele levens wordt beleefd.

Een groot liefdesverhaal in een verschrikkelijke oorlog

Un long dimanche de fiançailles

De succesvolle film “Un long dimanche de fiançailles” (A very long engagement) van de bekende Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet, met acteurs als Jodie Foster en Audrey Tautou vertelt het ontroerende verhaal van Mathilde en haar geliefde Manech, die naar de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog wordt gestuurd. De film is op ware gebeurtenissen gebaseerd. Dat maakt het boek van de film zo uniek en geweldig om te lezen en te beleven. In dit rijk geïllustreerde boek maakt de lezer kennis met de mensen als filmacteurs en met de mens op het slagveld op authentiek beeldmateriaal, foto’s en op tekeningen uit één van de misdadigste oorlogen uit de moderne geschiedenis. Zowel de tekst als het beeld zijn combinaties van fictie en werkelijkheid. De lezer dompelt onder in de rauwe werkelijkheid van het leven in de loopgraven en kan zich nauwelijks een voorstelling maken van hetgeen zich in een aantal jaren heeft afgespeeld. Het boek begint met een mooie beschrijving over de inhoud van de film. Realistische filmscènes maken dit verhaal compleet. Daarna vervolgen de auteurs het verhaal met de feiten achter de fictie op een wel zeer bijzondere historische reportagevorm met een prachtig ouderwetse vormgeving. De verschrikkingen lijken mee te vallen, maar de werkelijkheid was geheel anders. Honderden Franse soldaten verminkten zich opzettelijk om te ontsnappen aan de slachting van de eerste wereldoorlog. Een deel van deze soldaten moesten zich toch verantwoorden bij de militaire rechtbank. Het boek van de succesvolle film is apart verkrijgbaar. Voor de liefhebbers is een luxe editie beschikbaar gekomen waarvan het boek deel uitmaakt. In deze bijzondere uitgave zijn 75 stereofoto’s opgenomen. De doos waarin het pakket stereofoto’s is opgenomen bevat tevens een stereokijker om de stereofoto’s in alle rust te bekijken. Voor geschiedenis- en filmliefhebbers en verzamelaars van stereofoto’s is dit unieke historische document fantastisch mooi!

Een groot liefdesverhaal in een verschrikkelijke oorlog - 2

ISBN 978-90-209-6026-6, “Un long dimanche de fiançailles”, Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant en Phil Casoar, Uitgeverij Lannoo, 2005, 94 pagina’s.


Gerelateerde artikelen