Een kleine retrospectief van kunstschilder Fernand Léger

31 maart 2014

Het Beyeler Museum in Reihen bij Bazel toonde in een compacte retrospectief een overzicht van kunstwerken van de Franse schilder Fernand Léger, die hij schilderde tijdens zijn creatief verblijf in New York en Parijs.

Een kleine retrospectief van kunstschilder Fernand Léger

Fernand Léger. Paris - New York

Maar ook het werk uit andere perioden kreeg voldoende aandacht in dit kleurrijke geheel, waarin kenners verrast worden door verschillende kunststijlen in zijn werk. Fernand Léger (1881-1955) is bijzonder succesvol geweest in zijn werk als kunstschilder en de collectie van het Beyeler Museum bevat meerdere werken van hem. Na een tweejarige studie bij een architectenbureau in Caen (F) werkte hij als tekenaar in Parijs. In 1904 presenteert hij zijn eerste schilderijen, waarvan stijl en uitstraling geïnspireerd waren door het impressionisme. Maar ook de werken van Paul Cézanne en Robert Delaunay waren voor hem bronnen van inspiratie. In 1908 vernietigt hij echter het grootste deel van zijn kunstzinnige scheppingen en begint een jaar later een eigen kubistisch achtige stijl. In de eerste wereldoorlog dient hij als militair en blijft regelmatig tekenen en schilderen. Zijn werk toont steeds meer menselijke vormen en figuren. Zijn eerste reis naar Amerika maakte hij in 1931 en daarna nog vele malen. Zijn vrouwen op de werken krijgen meer volume en vorm. Gedurende de periode van 1940 tot 1945 woont hij in New York en reist door het immense land voor expositie en lezingen. Voor meerdere Amerikaanse kunstenaars was hij inspiratiebron en wordt hij gezien als de vader van de Pop Art kunststijl.

De catalogus bevat afbeeldingen van alle getoonde werken van Léger en van de kunstenaars, die duidelijk geïnspireerd werden door de herkenbare stijl van hem. Een prachtig document voor liefhebbers.

ISBN 978-3-905632-66-8, “Fernand Léger. Paris - New York”, Philippe Büttner, Beyeler Museum, 2008, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen