Een ode aan het vierkant

11 juni 2014

Het Museum Ritter in Waldenbuch bij Stuttgart (D) heeft zich na de feestelijke opening in september 2005 voornamelijk toegelegd op het verzamelen en tonen van geometrische kunst in vele vormen en uitstralingen. En dat met veel succes, getuige de inmiddels zeer omvangrijke kunstcollectie van Marli Hoppe-Ritter, die al vanaf de opening deel uitmaakt van de museale collectie.

Een ode aan het vierkant

Hommage an das Quadrat

Zij verzamelt al vanaf het begin van de jaren negentig van de 20e eeuw kunst met het thema vierkant. Rond 750 fascinerende kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw heeft zij verzameld in één van de grootste collecties ter wereld. De relatie tussen Marli Hoppe-Ritter en het Museum Ritter is niet alleen door de gemeenschappelijke naam duidelijk. De liefde voor kunst, voor het vierkant in de kunst en het bieden van een mogelijkheid voor het grote publiek om te genieten van de kunstverzameling zijn de factoren voor het succes van de gekozen formule. Met de nieuwe derde bestandscatalogus maakt het Museum Ritter het mogelijk om ook na een bezoek blijvend te genieten van het werk van vele nationaal en internationaal erkende kunstenaars, waaronder Yaacov Agam, Horst Bartnig, Kirstin Arndt, Bob Bonies, Victor Vasarely, Andreas Brandt en Günter Fruhtrunk en vele anderen. De mooi uitgevoerde catalogus is tweetalig (D/E) en verscheen ter gelegenheid van de bijbehorende expositie “Hommage an das Quadrat”. De eenheid kunst, architectuur, chocolade en de natuur is een ideale formule voor het creatieve welzijn van medewerkers en de bezoekers van de kunstcollecties. Voor meer informatie www.museum-ritter.de.

Een ode aan het vierkant - 2

ISBN 978-3-88423-335-1, “Hommage an das Quadrat”, Gerda Ridler en Barbara Willert, Verlag Das Wunderhorn, 2009, 308 pagina’s.


Gerelateerde artikelen