Fascinerende puzzels met visuele illusies

23 maart 2014

Kan je je ogen eigenlijk wel vertrouwen? Nee, natuurlijk niet! En zeker niet meer als je heel serieus kijkt naar de plaatjes in het boek “Fantastic Optical Illusions” van het ontwerpduo Sarcone en Waeber.

Fascinerende puzzels met visuele illusies

Fantastic Optical Illusions

Met ruim 150 fascinerende, dubbelzinnige en merkwaardige figuren, zoekplaatjes en hersenbrekers is een activiteitenboek voor vele uren kijk- en doeplezier beschikbaar. De ontwerpers ontwikkelden een geheel eigen stijl in hun ontwerpen en gebruiken felle kleuren voor contrastrijke effecten.

In een uitgebreide inleiding over optische illusies verklaren de auteurs alle facetten van dit verschijnsel, dat al eeuwen oud en bekend is bij wetenschappers en personen die boodschappen willen overbrengen en daarbij meer verwachtingen willen geven, dan er in werkelijkheid aanwezig zijn. Zij geven aan dat we optische illusies kunnen verdelen in psychische, fysiologische en in cognitieve illusies. Elke vorm van een illusies heeft zo een ontstaansrecht en kan ons flink van streek brengen, maar ons en anderen ook vermaken. Het verschijnsel is al meer dan 2300 jaar oud en inmiddels zijn er vele personen, die veel plezier hebben met bestaande en nieuwe vormen van optische illusies en gezichtsbedrog. De plaatjes zijn op groot formaat gedrukt. Na elke serie afbeeldingen krijgt de lezer een uitgebreide toelichting of oplossing van het vraagstuk. Het inspirerende boek sluit af met een overzicht van de meeste modellen van klassieke optische illusies. Opvallend zijn de klassiekers bijna altijd toegeschreven aan wetenschappers.

ISBN 978 1 84442 295 1, “Fantastic Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2006, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen