Fenomeen kleur centraal in vele creatieve opleidingen

11 april 2014

In het thematijdschrift Kunst + Unterricht brengt een redactieteam een schat aan fascinerende informatie, voorbeelden en inspiratiebronnen rondom het thema Kleur. De inhoud van dit mooie thematijdschrift is in eerste instantie bedoeld voor de vwo-leerlingen als een inleiding in de kunst en creatieve vakken.

Fenomeen kleur centraal in vele creatieve opleidingen

Kunst + Unterricht - Mit Farbe!

Daarbij staat het gebruik van kleur in nagenoeg alle denkbare toepassingen centraal. Leerlingen leren spelenderwijs alle belangrijke facetten van de bonte wereld van kleuren door groepsexperimenten en individuele ontdekkingen, schilderwerken, eigen kleursystemen en spelen met licht en gekleurde schaduwen. De zwaarte van behandeling van kleur in de kunst in de creatieve vakken op vwo-niveau is telkens afgestemd op de specifieke doelgroep en staat aangegeven in de inhoudsopgave van het thematijdschrift.

Begeleiding door een vakdocent is echter wel een vereiste om alles in goede banen te houden en het beste resultaat te krijgen. In de eerste redactionele bijdrage vindt de lezer informatie over ervaringen met kleur als pedagogisch thema in het onderwijs. Dan worden lesprojecten voorgesteld met een spel met kleurstoffen en chemische stoffen voor laboratoriumexperimenten en het realiseren van kleurrijke resultaten. De kleurencirkel van Johannes Itten staat centraal in een commerciële aanpak van het gebruik van kleur. Leerlingen leren de verscheidenheid van kleurnuances. Ook kleuradviseurs kunnen nog veel leren van de inhoud van dit interessante tijdschrift.

ISSN 0931-7112, Bestelnummer 51377, “Kunst + Unterricht - Mit Farbe!”, redactieteam, Friedrich Verlag, 2013, tijdschrift 377-378, 92 pagina’s.


Gerelateerde artikelen