Galilei droeg veel bij aan de moderne wetenschap

30 maart 2014

De Italiaanse geleerde Galileo Galilei was een voorname natuurkundige en astronoom. Hij leefde van 1564-1642 en schiep enige belangrijke grondbeginselen van de natuurkunde, in het bijzonder van de klassieke mechanica. In zijn werk was hij altijd op zoek naar de relatie tussen de visuele waarneming en de theoretische achtergronden.

Galilei droeg veel bij aan de moderne wetenschap

Galilei: Leven en werken van een onrustige geest

In deze wetenschappelijke biografie geeft de auteur feiten, gegevens en interessante informatie over het leven en werk van een beroemde geleerde uit het Italiaanse Pisa. Zijn naam is bij velen bekend, maar wat zijn grootste bijdragen aan de wetenschap zijn geweest, is maar bij een kleine specifieke groep personen bekend. Door het lezen van dit boek komt het beeld van Galilei prachtig naar voren. In onze cultuur bestaan meerdere beelden van Galilei. Het bekendste portretteert hem als aanzetter van de experimentele methode. De geleerde uit Pisa was tevens een uitstekend instrumentenbouwer, die de praktische moeilijkheden steeds wist te overwinnen met oplossingen die zo geniaal waren, dat we ons er nu nog over kunnen verbazen. Galilei bestudeerde de natuurkunde in zijn beginfase van studie en onderzoek. Maar ook op de terreinen van de optica en de astronomie heeft hij veel onderzoek gedaan en verhandelingen geschreven. Hij was al snel op de hoogte van de uitvinding van de telescoop in ons land en wist een eigen instrument samen te stellen. In 1610 publiceerde Galilei zijn Sidereus Nuncius en zette alle bestaande kennis over de hemel op zijn kop. Galilei deed astronomische ontdekkingen die veel onrust veroorzaakten in Italië. Er kwam oppositie en Galilei werd opgepakt en de mond gesnoerd. Het boek beschrijft ook deze periode op zeer boeiende wijze. De biografie over Galilei is zeer geschikt voor gebruik in het onderwijs en geeft de leerling veel inspiratie voor zelfstudie.

Galilei droeg veel bij aan de moderne wetenschap - 2 Galilei droeg veel bij aan de moderne wetenschap - 3 Galilei droeg veel bij aan de moderne wetenschap - 4

ISBN 90-76988-07-2, “Galilei: Leven en werken van een onrustige geest”, Enrico Bellone, Veen Magazines, 2002, 148 pagina’s.


Gerelateerde artikelen