Groningse Expressionisten in Museum Schloss Moyland

2 april 2014

In de historische en prachtige ambiance van het Museum Schloss Moyland vond in 2008 de bijzondere expositie “Groningse Expressionisten. De klassieke avant-garde uit het noorden van Nederland” plaats.

Groningse Expressionisten in Museum Schloss Moyland

Groningse Expressionisten

Met de tentoonstelling geven de samenstellers aan de hand van 127 werken een kunstzinnig beeld van een stroming binnen het expressionisme, zoals die zich heeft kunnen ontwikkelen bij een groep kunstenaars uit het noorden van Nederland. Het geheel is kleurrijk en van grote klasse in de kunst. In ons land ontstonden met name in de grote steden als Amsterdam en Groningen centra van deze internationale avant-gardistische beweging. Een aantal kunstenaars van de in 1918 in Groningen opgerichte groep “De Ploeg” oriënteerde zich vooral op het werk van de Duitse expressionisten in de groepen “Brücke” en “Der Blaue Reiter”. Het getoonde werk van 12 kunstenaars van de groep “De Ploeg” is ontstaan in de jaren twintig van de 20e eeuw. Het werk uit het oeuvre van Hendrik N. Werkman loopt door tot in de jaren veertig. Kunst-historici geven de lezers van de teksten in de mooie catalogus van de expositie een beeld over deze groep en de kunstenaars.

De kleurrijke reproducties van de werken in de catalogus laten zien dat er sprake is van een uitdrukkingsvolle kunstvorm van hoge kwaliteit en expressie. Portretten en geometrische vlakverdelingen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Dat maakte de expositie boeiend en aantrekkelijk.

ISBN 978-3-935166-42-3, “Groningse Expressionisten”, Ron Manheim, Stiftung Museum Schloss Moyland, 2008, 100 pagina’s.


Gerelateerde artikelen