Herontdekking en projectie van driedimensionale films

1 juni 2014

In 2009 werden vele nieuwe 3D bioscoopfilms vertoond in de Nederlandse bioscooptheaters. Ook in de ons omringende landen werden de bezoekers telkens verrast met 3D beelden en was er een zichtbare waardering voor driedimensionale speelfilms.

Herontdekking en projectie van driedimensionale films

Film History

Op de foto van de voorpagina van het Amerikaanse filmtijdschrift “Film History” is te zien hoe het aanwezige publiek vol aandacht kijkt naar de 3D film die wordt vertoond. Dat er sprake is van een 3D film is te zien aan de opgezette 3D brillen. Vanuit twee projectoren worden de stereoscopische beelden op het speciale scherm vertoond. In 2004 verscheen van dit toonaangevend magazine de speciale uitgave 3-D cinema. Door experts op het gebied van 3D films zijn inleidingen gegeven over de stand van zaken en ontwikkelingen die nog zullen plaatsvinden na 2004. Inmiddels zien we wekelijks de explosieve groei in aanbod van 3D bioscoop- en videofilms. Maar de historie van 3D cinema krijgt de nodige aandacht in rijk geïllustreerde artikelen.

Boeiend daarbij is te zien hoe affiches van toen het publiek enthousiast maakt door de filmsterren als het ware uit het doek te laten stappen. Inspiratie voor de speciale uitgave van Film History werd verkregen door de World 3-D Expo in het Egyptian Theater in Los Angeles van de periode van 12 tot en met 21 september 2003. In een periode van 10 dagen werden 33 grote en 21 korte films vertoond. 3-D cinema is verrassend en spectaculair voor iedereen. Het tijdschrift bevat een overzicht van 3D films en verhalen over meerdere 3D films.

“Film History”, Vol. 16, Nr. 3, 2004 is een uitgave van Indiana University Press en is te bestellen voor de prijs van $ 21.45 via mailadres iupress@indiana.edu. Kijk ook op www.iupress.indiana.edu.


Gerelateerde artikelen