Interacties tussen makers van en kijkers naar beelden

20 juli 2013

Met de inhoud van het boek “Perception and Imaging” helpt auteur Richard Zakía gevestigde en beginnende fotografen hun creatieve visie te ontdekken en te ontwikkelen. Het vinden van te fotograferen personen, scènes, voorwerpen en voorstellingen krijgt meer inhoud en eindresultaten worden goed beoordeeld. Ook liefhebbers van de wereld van onze visuele perceptie vinden zeer interessante onderwerpen en gedetailleerde behandelingen ervan.

Interacties tussen makers van en kijkers naar beelden

Perception and Imaging

Een unieke combinatie van een fundamentele behandeling van fotografie als techniek en beeldkunst in combinatie met de theorie en de praktijk van visuele perceptie, optische illusies, filosofie en psychologie in relatie tot onze visuele waarneming. Fotografie is een bepaalde wijze van kijken door een “gaatje” in het ouderwetse fototoestel en op een digitaal schermpje van een modern toestel met meestal een uitgebreide reeks van beeldbewerkingsmethoden. Daarom moet de fotograaf alles weten over zien en waarnemen.

De inhoud van dit boek en de wijze waarop de auteur het brede onderwerp bespreekt en heeft voorzien van illustraties hebben al zoveel succes gebracht dat er weer een vierde druk is verschenen. De fantastische combinatie van beelden “schieten” en beelden verwerken in onze hersenen heeft een geweldige inspiratiebron opgeleverd voor fotografen, psychologen, fysiologen, opticiens, oogheelkundigen en multimediaspecialisten.

Twaalf hoofdstukken bevat dit informatieve en leerzame boek met titels als Herinnering, Selectie, Gestalt-groepering, Ruimte-Tijd en Kleur, Contouren, Illusies en Dubbelzinnige figuren, Persoonlijke benadering en Beoordeling van foto’s. In het hoofdstuk Illusies brengt de auteur voorbeelden van de verschillende vormen van illusies en bespreekt in het bijzonder onmogelijke figuren, het Pulfrich-effect en 3D-illusies. Aandacht is er voor het optische verschijn-sel van de anamorfose. Een beeldtechniek die door kunstenaars en fotografen wordt gebruikt om beelden te verbergen of om te manipuleren en experimenteren. Leuke voorbeelden illustreren de mogelijkheden.

Regelmatig is het werk van beroemde fotografen gebruikt om methoden en technieken te demonstreren. Tevens vormt de opbouw en werking van ons oog de basis voor onze visuele activiteit en kwaliteit van foto-opnamen. De lezers ontvangen veel tips voor het kritisch kijken naar de eigen opnamen en die van anderen. Elk hoofdstuk sluit af met een kader van trefwoorden. De aantekeningen en plaatjes in de kantlijnen maken het boek extra uniek voor fotografen die veel willen leren! Het boek bevat een uitgebreide bibliografie, een trefwoordenregister en vooral een veelheid aan mooie kleurrijke plaatjes.

ISBN 978-0-240-82453-6, “Perception and Imaging”, Richard D. Zakía, Focal Press, 2013, 400 pagina’s


Gerelateerde artikelen