Kunstenaar Yaacov Agam specialist kinetische kunst

27 juli 2014

De Israëlische kunstenaar Yaacov Agam woont en werkt inmiddels al vele jaren in Parijs. Met zijn opvallende en kleurrijke kunstwerken heeft hij een internationale bekendheid opgebouwd en worden zijn werken bijzonder gewaardeerd. Van hem zijn er momenteel geen grote exposities, maar zijn werk is wel te zien in galerijen en maakt deel uit van vaste collecties in vele bekende en minder bekende musea.

Kunstenaar Yaacov Agam specialist kinetische kunst

Agam - Beyond the Visible

Over zijn kunstzinnige leven en zijn werk geeft het kunstboek “Agam - Beyond the Visible” een fascinerende beschouwing. Zijn oeuvre aan kinetische en optische driedimensionale kunstwerken, sculpturen en installaties is een beschrijving meer dan waard. Yaacov Agam werd in 1928 in een klein dorp ten zuiden van Tel Aviv geboren. Het woongebied stond in die tijd onder Brits gezag en het leven was zwaar. Zijn wens om kunstenaar te worden werd snel duidelijk door zijn creatieve interesse in een opleiding aan de kunstacademie in Jerusalem. Hij leerde buiten de school en door zijn visuele experimenten meer dan in de klas. Op 17-jarige leeftijd kwam hij terecht in een Brits interneringskamp en kreeg gelegenheid om zich te vormen als tekenaar. Reeds op jonge leeftijd reist hij door Europa om zich in 1951 in Parijs te vestigen. Met een schat aan kunstzinnige aantekeningen en ideeën is hij toen gestart aan een toekomst in de kunst. Met studies in onder andere Zürich en gesprekken met Johannes Itten en Max Bill werd Agam ook enthousiast voor de grondbeginselen van de leer van Bauhaus. Met Bill raakte hij bevriend. Yves Klein werd zijn eerste vriend in Parijs en zij beleefden de kunst op een intense wijze. Helaas overleed zijn vriend Klein op 34-jarige leeftijd in 1962. Yaacov Agam droeg op belangrijke wijze bij aan de ontwikkeling van beweging en tijd in de kunst. Met de prachtige creaties van kinetische kunst, kunst die beweegt en verandert, veroorzaakte Agam een versnelde doorbraak van de introductie van de tweede en derde dimensie en de integratie van vierde dimensie in de kunst. Als een onbekende kunstenaar van 25 jaar kreeg Agam zijn eerste solo-expositie in Parijs in 1953. Dat is tevens het jaar dat hij kennis maakt met Max Ernst, die één van zijn werken koopt. Yaacov Agam is bekend bij veel regeringsleiders en heeft inmiddels een internationale bekendheid gekregen door zijn spraakmakende kunst. Het kunstboek over Agam bevat heel veel reproducties van zijn bewegende kunst.

Kunstenaar Yaacov Agam specialist kinetische kunst - 2

ISBN 978-965-229-405-0, “Agam - Beyond the Visible”, Sayako Aragaki, Gefen Publishing House, 2007, 3e druk, 222 pagina’s.

Afb. De Parijse Galerie Denise René exposeert regelmatig werk van Agam en heeft kunst op voorraad voor de verkoop beschikbaar.


Gerelateerde artikelen