Leer- en experimentenboek over optica en observeren

9 april 2014

Voor de eerste klassen van het vwo is het leer- en experimentenboek Optica perfect geschikt om stap-voor-stap de leerlingen te informeren over de natuurkundige principes en de eigenschappen van het licht.

Leer- en experimentenboek over optica en observeren

Physik selbst entdecken: Optik

Dankzij het uitgewerkte les- en leerplan en de 27 opdrachten om de lesstof over te brengen heeft de docent een aantrekkelijk en inhoudsvol leerboek voor individueel en klassikaal gebruik. Voor de theorie over het licht wordt ander materiaal gebruikt.

Door de duidelijk beschreven en rijk geïllustreerde instructiekaarten kunnen leerlingen zelfstandig hun proefjes doen en de resultaten noteren. Vanuit het onderwerp Optica ervaren leerlingen het ontstaan en het spel met schaduwen, reflecties van het licht en de werking van spiegels, breking van lichtstraling en het spel met lenzen en de loep. De anatomie en de werking van het oog komt eveneens uitgebreid aan de orde. Daarmee leren zij de meest voorkomende oogafwijkingen. Op A4-formaat bevat de brochure een kijkkaart om eventuele afwijkingen bij het waarnemen vast te stellen. Er is aandacht voor de optische apparaten als de telescoop, de fotocamera, de microscoop en de ouderwetse camera obscura. Natuurlijk is er volop belangstelling voor optische illusies en de onmogelijke constructies van Maurits C. Escher. Voor de pientere leerlingen bevat de brochure extra opdrachten en voor de docent aanwijzingen en antwoorden op vragen.

ISBN 978-3-8344-8113-9, “Physik selbst entdecken: Optik”, Kerstin Neumann, AOL-Verlag, 2010, 56 pagina’s.


Gerelateerde artikelen