Licht en bewegingen in objecten en installaties

29 maart 2014

De lichtkunstobjecten van de Saarlandse lichtkunstenaar Werner Bauer (geboren in 1934 in Völklingen) waren in het Museum Ritter in 2008 op een aangename en sfeervolle manier te bewonderen. De ambiance van dit mooie museum staat daar in elk geval borg voor.

Licht en bewegingen in objecten en installaties

Werner Bauer - Deklinationen des Lichts

Bij een bezoek aan het museum kunt u zich ook nog laten verrassen op heerlijke chocolade uit de eigen bedrijfsproductie. Door een spontane aankoop van een werk van Werner Bauer raakte verzamelaarster Marli Hoppe-Ritter meteen verliefd op dit spel van licht, vorm en beweging in het aangekochte lichtobject “L65/93”. Op een verbluffende manier weet de kunstenaar met eenvoudige middelen licht te sturen, te verbuigen en een raadselachtige diepte-werking te creëren. Zijn nieuwste werken zijn aanwezig. Maar ook zijn objecten van hout uit zijn beginperiode maken deel uit van deze overzichtsexpositie met ruim 70 representatieve kunstobjecten. Werner Bauer werkt op het grensvlak van kunst en techniek en maakt gebruik van nieuwe en innovatieve materialen in de objecten. De zeer mooi vormgegeven catalogus is een juweel van een publicatie met teksten over zijn leven, werk en zijn kunstwerken in de expositie. In de voorzijde is een OLF-folie (Optical Lighting Film) op een afstand van enkele millimeters boven een gedrukt kunstmotief gemonteerd. Een bewegend beeldeffect is het resultaat.

ISBN 978-3-88423-303-0, “Werner Bauer - Deklinationen des Lichts”, Gerda Ridler, Verlag Das Wunderhorn, 2008, 72 pagina’s.

Museum Ritter, Alfred-Ritter-Strasse 27, D-71111 Waldenbuch, www.museum-ritter.de.


Gerelateerde artikelen