Lichtsculpturen centraal bij kunstenares rosalie

4 april 2014

Met haar interactieve kinetische mediale lichtsculpturen (met bewegende beelden, bewegend licht en bewegende projectiewanden) laat kunstenares rosalie zien hoe een nieuwe experimentele vorm van lichtkunst een nieuwe optische kunst vormt.

Lichtsculpturen centraal bij kunstenares rosalie

rosalie LightScapes

Lichtkunst heeft binnen het oeuvre van de kunstenares rosalie, die leeft en werkt in het Duitse Stuttgart, in de afgelopen jaren een centrale plaats ingenomen. Haar groot formaat kinetische lichtsculpturen worden nationaal en internationaal met grote interesse waargenomen en beoordeeld. Door het gebruik van innovatieve materialen, moderne lichttechnologie en digitale besturingssystemen creëert rosalie het nieuwe universum van licht. In 2013 realiseerde zij voor het Museum voor Beeldende Kunst in Leipzig drie groot gedimensioneerde kinetische licht- en ruimtesculpturen, waarmee zij een nieuwe richting in de lichtkunst inzette. Aan haar werken voegt zij tevens experimenteel geluid toe.

Alle onderdelen vormen een harmonieus kleur-licht-geluid-sculptuur. De mens kan door de forse dimensies van de installaties daarvan een actief onderdeel zijn. In een fors uitgevallen kunstboek geeft de auteur een beeld van de veel bekeken installatie in Leipzig, aangevuld met lichtkunstwerken, die rosalie tussen 2007 en 2011 in samenwerking met het ZKM te Karlsruhe ontwierp en realiseerde. In tweetalige teksten krijgt de lezer een beeld van het ontstaan van moderne lichtinstallaties.

ISBN 978-3-7757-3746-3, “rosalie LightScapes”, Peter Weibel, Hatje Cantz Verlag, 2013, 240 pagina’s en een DVD.


Gerelateerde artikelen