Met een spirograaf tekenen leerlingen hun kunstwerken

14 juli 2014

In de Zebra-reeks, een serie leerzame, inspirerende en vermakelijke boekjes voor leerlingen van het vwo en voor allen die belangstelling hebben voor wiskunde en wiskundige toepassingen, kwam het leer- en experimenteerboekje SpiroSporen uit.

Met een spirograaf tekenen leerlingen hun kunstwerken

SpiroSporen

De auteurs hebben weer gezorgd voor een brede aanpak van het onderwerp door over het ontstaan van de spirograaf te vertellen en de lezer stap voor stap de eerste oefeningen te laten doen. Volgens de historie is de spirograaf in 1965 door de Engelse ingenieur Denys Fisher uitgevonden. Het spel heeft veel huiskamers bereikt en is in ruime mate te koop in de speelgoedzaken. Spirograafkrommen zijn al vanaf de zestiende eeuw hot stuff en geven aanleiding om fascinerende wiskundige theorieën te ontwikkelen van eenvoudig tot pittig.

Voor de leerlingen biedt de meegeleverde eenvoudige uitvoering van de spirograaf met vier onderdelen voldoende inspiratie en mogelijkheden om te ontdekken welke boeiende relatie het spel heeft met de elementaire wiskunde. Met de spirograaf is het mogelijk om mooie constructies als een astroïde, deltoïde, cycloïde, ellipsen en zelfs een rechte lijn te construeren. In het boekje worden allerlei vragen over de spirograaffiguren gesteld en beantwoord. Na het beantwoorden van alle vragen en het tekenen van de aangegeven mogelijkheden is het tijd voor de eigen experimenten met de delen in de meegeleverde set.

ISBN 978-90-5041-139-4, “SpiroSporen”, Stephan Berendonk en Leon van den Broek, Epsilon Uitgaven, 2013, 64 pagina’s + spirograaf.


Gerelateerde artikelen