Museum voor visuele illusies toont optisch bedrog

7 mei 2013

Magische beeldpuzzels, optische illusies, vervormde werkelijkheid: sinds het begin van de schilderkunst proberen kunstenaars kijkers op een dwaalspoor te brengen door met hun voorstellingen te goochelen of in hun afbeeldingen raadsels aan te brengen. Inmiddels werken veel kunstenaars en andere ontwerpers van beeldraadsels aan het realiseren van optische illusies en optische effecten in hun werk. De techniek van het optische bedrog in de kunst wordt al eeuwen toegepast in de kunstwereld en door ontwerpers van interieurs en gebouwen. Uit het geweldige aanbod aan kunst heeft de auteur van het nieuwe kunstboek een fascinerende selectie van werken gemaakt uit meerdere culturen, landen en eeuwen.

Museum voor visuele illusies toont optisch bedrog

The Museum of Illusions

Zij heeft werken geselecteerd van ruim 50 wereldberoemde kunstenaars op het vlak van bedrog en spontane oogbewegingen. In het algemeen spraakmakende kunst met ruime mogelijkheden voor interpretatie en discussie. Ogenschijnlijk slechts als een hoop afval waar te nemen is in een juiste belichting als een schaduw op een wand een herkenbare voorstelling te zien.

Sterk zijn de verschijnselen van trompe l’oeil, anamorfosen en illusie vertegenwoordigd in dit goed verzorgde boek, dat op basis van hoofdonderwerpen de lezers meenemen op een wandeling door een virtueel museum. Natuurlijk is het werk van kun-stenaars als M.C. Escher, René Magritte, Salvador Dalí, Arcimboldo, Jeff Koons, Duane Hanson, Jeff Wall, Felice Varini en vele anderen besproken en afgebeeld. Ook de magische op-art van Bridget Riley en Victor Vasarely zorgt voor opwinding.

ISBN 978-3-7913-4777-6, “The Museum of Illusions”, Céline Delavaux, Prestel Verlag, 2013, 192 pagina’s