Onderwijsbrochure over kleur in kunst en cultuur

28 maart 2014

Voor het onderwijs in het thema Kleur op de middelbare school is uitstekend lesmateriaal ontwikkeld en beschikbaar voor individueel en klassikaal gebruik. De voorgestelde brochure in de Duitse taal is speciaal ontwikkeld voor scholieren in het middelbare onderwijs op Duitse scholen.

Onderwijsbrochure over kleur in kunst en cultuur

Farbe: Wahrnehmung - Konzepte - Wirkung

De inhoud en de wijze van handeling is echter zo interessant dat een bespreking van dit lesmateriaal ook Nederlandse onderwijsgevenden zal inspireren om deze brochure voor eigen oriëntatie te kopen. De auteur behandelt het thema Kleur in vier herkenbare gedeelten. Het eerste deel van de brochure geeft de psychologische en fysiologische grondslagen van kleur. Ook de natuurkundige grondbeginselen komen aan de orde. Zowel de benadering van kleur door Sir Isaac Newton als de benadering door Johann Wolfgang von Goethe zijn uitgebreid behandeld. Verder sluit dit gedeelte af met Kleur en Licht en Kleur en Pigment. In het tweede gedeelte bespreekt de auteur theoretische en praktische aspecten van kleur als fenomeen en kleur als middel in de beeldende kunst. Een indrukwekkende benadering van het gebruik van kleur in kunstuitingen. In het derde gedeelte gaat de auteur terug in de geschiedenis. Hij bespreekt gedetailleerd de ontwikkeling en het gebruik van kleur in de schilderkunst. Van de antieke tijd, via herkenbare kunstperioden naar de experimentele kunstuitingen in de 21e eeuw. De brochure sluit af met een verdieping, examentraining en een woordenlijst.

ISBN 978-3-12-205119-8, “Farbe: Wahrnehmung - Konzepte - Wirkung”, Torsten Krämer, Ernst Klett Verlag, 2013, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen