Optische en visuele illusies brengen kennis en plezier

16 juli 2014

Voor het basisonderwijs op Franse scholen is een leuke educatieve experimentenset verschenen om kinderen op een actieve wijze te laten kennismaken met het fenomeen van visuele en optische illusies.

Optische en visuele illusies brengen kennis en plezier

Illusions d'Optique

In een uitklapbare map bevinden zich materialen om met 36 optische fenomenen te spelen en te ervaren dat je op moet passen bij het zien en waarnemen en niet direct alles moet geloven dat het echt is wat je ziet. Kinderen ervaren gezichtsbedrog en de magie van het spontaan ontstaan van bewegingen in ogenschijnlijk stabiele figuren en patronen. Alle trucs en samen te bouwen objecten zijn besproken en afgebeeld in een instructieboekje met zestien pagina’s. Op elk hoekpunt van elke bladzijde is een activiteit van een goochelaar getekend. Bij het snel doorbladeren ontstaat een kort filmpje van de voorstelling van de goochelaar. De driedimensionale holle draak wordt gevouwen en gelijmd. Nadat alles op z’n plaats zit blijkt de draak vanaf een bepaalde afstand bol te zijn. Dit wordt het hol/bol-effect genoemd. Andere herkenbare typen van optische illusies zijn eveneens aanwezig in de set. Aandacht is er onder andere voor de bekende draaiende schijfjes van Benham, waarmee kleuren ontstaan door bepaalde zwart/wit patronen met een bepaalde snelheid de laten roteren op een kunststofschijf met een tolletje. De “groter dan” plaatjes zijn spectaculair. Een educatieve uitgave voor iedereen!

Optische en visuele illusies brengen kennis en plezier - 2 Optische en visuele illusies brengen kennis en plezier - 3

ISBN 978-2-215-10175-8, “Illusions d’Optique”, Laurent Quellet, Fleurus Éditions, 2010, 16 pagina’s + experimenteerkaarten en -schijfjes.


Gerelateerde artikelen