Spotprenten provoceren en zorgen voor veel opwinding

26 juli 2014

Een expositie met politieke spotprenten zorgt juist in deze tijd voor opwinding en soms voor een politiek onrustige periode.

Spotprenten provoceren en zorgen voor veel opwinding

Provokation!

Bij de expositie “Provokation!” was er bij de opening al sprake van een opgewonden situatie door met name de schilderijen en tekeningen van de Chinese kunstenaar en cartoonist Yongbo Zhao. Het bijzondere van deze expositie is zijn combinatie met spotprenten en kritische tekeningen van Francisco de Goya en Honoré Damier, uit respectievelijk de 18e en 19e eeuw. Zhao maakte zijn geëxposeerde kunstwerken voornamelijk in de 20e eeuw. Hij neemt de politiek en het geloof in zijn prenten op de korrel. Hoewel er een ruime periode aan kunstontwikkeling en levenservaring tussen de werken van de drie kunstenaars aanwezig is, is er één thema gemeenschappelijk, namelijk het thema “Provocatie”.

Met scherpzinnige karikaturen, bijtende satire en schokkende vastleggingen van misstanden in de samenleving reflecteren zij actuele situaties uit het dagelijks leven. De tekeningen zijn hun scherpe wapens in hun protesten tegen politieke misstanden en maatschappelijke wantoestanden. Het werk van kunstenaars Goya en Daumier staat model voor het moderne werk van Zhao. Zijn gedurfde protesten in China zorgden voor veel opwinding in het land. De begeleidende publicatie (€ 15) van de reeds beëindigde tentoonstelling geeft een goed beeld van de getoonde werken en informeert liefhebbers over het leven en werkwijzen van de bekende cartoonisten Goya, Daumier en Yongbo Zhao.

Kunsthaus Kaufbeuren, Spitaltor 2, D-87600 Kaufbeuren, www.kunsthaus-kaufbeuren.de.


Gerelateerde artikelen