Stereoscopisch waarnemen met een speciaal kijkadvies

1 juni 2014

Het vergt slechts enkele minuten om te wennen aan het kruislings kijken naar de kleurrijke stereofotografische opnamen in het mooie en perfect verzorgde fotoboek “Crossview 3-D” van Barry Rothstein. Of dat werkelijk snel gaat hangt van een persoonlijke aanpak en de te kiezen kijkmethode af.

Stereoscopisch waarnemen met een speciaal kijkadvies

Crossview 3-D

Bij stereofotografie zijn er twee foto’s van eenzelfde object, scène, stilleven of persoon genomen vanaf een iets verschoven standpunt. Met hulp van een stereofotocamera wordt dit nodige verschil direct en automatisch bepaald. Er zijn twee kijkmethoden bekend waarmee met succes kan worden gekeken naar twee afzonderlijke stereofoto’s. Allereerst is er de parallel kijkmethode. De foto’s worden naast elkaar gelegd en bekeken met een stereokijker. Er ontstaat door de werking van onze hersenen een nieuw beeld met zichtbare diepte. Met enige oefening kan zonder kijker hetzelfde effect verkregen worden. Voor het kijken naar stereofoto’s wordt ook de methode van het kruislings kijken toegepast. Voor deze variant moet met echter scheel kunnen kijken. In plaats van achter het beeld (bij parallel), richten de ogen zich op een punt voor het beeld. Het rechteroog zal zich moeten richten op het linkerplaatje en het linkeroog op het rechterplaatje. Ook bij deze techniek is na enige oefening geen kijker nodig. Expert en bekend 3D-artiest Ray Zone schreef een handleiding voor kijkers in het boek. Hij wordt tevens gezien als inspiratiebron voor veel fotografen, die nu ook 3D-foto’s maken, projecteren en publiceren. Maak je eenmaal stereofoto’s, dan is er meestal geen weg meer terug. Het plezier dat er wordt beleefd aan stereoscopische foto’s is vele malen interessanter en aangenamer voor zowel de maker als de kijker dan het plezier beleefd aan enkelvoudige foto’s. Met de inzet van moderne stereocamera’s, de benodigde 3D-software en 3D kijkers en 3D projectieapparatuur kunnen nu alle belangstellenden in elk prijssegment tot aanschaf overgaan en 3D foto’s maken. Het gebruik van digitale 3D fotocamera’s maakt het geheel nog eenvoudiger en het resultaat verbluffend. Het nieuwe boek is zeker een visitekaartje voor 3D fotografie en de veelzijdige mogelijkheden om zelfs van 2D foto’s mooie 3D foto’s te maken.

De samensteller en tevens 3D fotograaf koos voor een veelzijdige samenstelling aan onderwerpen en 3D fotoformaten in het uitstekend verzorgde boekje met een comfortabele ringband. De kijkers vinden onder andere 3D foto’s van landschappen, bewerkte afbeeldingen op schilderijen, dieren, personen, fractals, waterdruppels, historische gebouwen en stereoscopisch geschilderde geometrische constructies. Het boek bevat 3D werk van ondermeer Ray Zone, Achim Bahr, Barry Rothstein, Abe Fagenson, Steve Hughes, John Hart, David Starkman en Susan Pinsky.

ISBN 978-0-9769494-2-8, “Crossview 3-D”, Barry Rothstein, 3dDigitalPhoto.Com, 2009, 50 pagina’s.


Gerelateerde artikelen