Tijdschrift Folio brengt een special met thema Kleur

11 juli 2014

Het periodiek Folio is een maandelijkse bijlage van NZZ - Neue Zürcher Zeitung en enkele andere Zwitserse kranten. In de uitgave NZZ-Folio van mei 2014 zorgde de redactie voor een speciaal gedeelte dat in het teken staat van kleur.

Tijdschrift Folio brengt een special met thema Kleur

Folio mei 2014

Kleur is op interessante kunstzinnige wijze behandeld en kreeg van de redactie een subtitel mee: “Picasso, tandpasta en de blauwe man”. “Kleur moet gezien worden” volgens een bekend gezegde van Walter Benjamin.

Bij elk artikel (8) over het onderwerp is een kleurenfoto afgedrukt van producten en objecten met dezelfde kleurintentie. Er zijn wetenschappers die met gevaarlijke experimenten de diepgang van hun studie naar het fenomeen kleur tot succes wilden brengen. Wie purper droeg, de kleur van de dictator, werd in het oude Rome vermoord. Zelfs kunstenaars deden gekke experimenten met kleuren en zetten hun gezondheid op het spel, zoals Niki de Saint Phalle. Om nog intensere uitstraling van haar objecten te realiseren gebruikte zij regelmatig giftige pigmenten. Kleuren kleuren kunst, wetenschap, macht en politiek. Maar ook in de psychologie en de geneeskunde spelen kleuren een rol van betekenis. Zo heeft inmiddels elke kleur wel een psychologische betekenis gekregen. In de artikelen krijgen we boeiende verhalen en feiten hoe mensen met kleur omgaan en welke betekenis kleur soms daarbij krijgt. Zo is er het verhaal van een leverancier, die negen jaar heeft gezocht naar de juiste kleurtoon van een stuk tufsteen voor het maken van een sculptuur door Picasso. Voor kleurliefhebbers en -deskundigen een geweldige niet te missen publicatie.


Gerelateerde artikelen