Typografische portretten van dichters als kunstwerk

15 juli 2014

Tijdens de museumnacht in Düsseldorf werden wij in het Goethe Museum verrast op een leuke en fascinerende expositie van typografische portretten van dichters.

Typografische portretten van dichters als kunstwerk

Goethe-Museum Düsseldorf

Om onze lezers een beeld te geven van de unieke en knap geproduceerde portretten in een serie van 24 kunstwerken met goed herkenbare afbeeldingen van beroemde dichters van Hans Christian Andersen tot Virginia Woolf, zijn als voorbeeld bij dit artikel vier mooie portretten afgedrukt. Herkenbaar zijn onder andere Johann Wolfgang von Goethe en Thomas Mann. Kunstenaar en graficus Ralf Mauer maakt gebruik van letters, cijfers, leestekens en symbolen van een bepaald lettertype en tekent digitaal de portretten. Op de achterzijde van de werken geeft hij een beeld van het gebruikte lettertype, een markant figuur uit het werk van de dichter, dat ook vanuit het lettertype is gemaakt, en een persoonlijke tekst van de dichter uit brieven, dagboeken of beschrijvingen. Deze serie zogenoemde Typoeten is in verschillende uitvoeringen in de handel verschenen. De op hoogwaardig Italiaans aquarel-karton (250 g/m²) gedrukte portretten zijn onder andere verschenen in een speciaal ontworpen en bedrukt houten kistje om de 24 portretten op formaat 21,2 x 31,2 cm te beschermen. Voor een museum een uitgekiende mogelijkheid om snel een leuke en telkens boeiende expositie in te richten.

Typografische portretten van dichters als kunstwerk - 2 Typografische portretten van dichters als kunstwerk - 3 Typografische portretten van dichters als kunstwerk - 4

Goethe-Museum, Jacobistraße 2, D-40211 Düsseldorf, www.goethe-museum.com, www.officinaludi.de.


Gerelateerde artikelen