Aankoop schilderij Magritte door Rotterdams museum

21 juli 2016

Dankzij een forse extra financiële bijdrage van de Vereniging Rembrandt is het Museum Boijmans Van Beuningen gelukt om het schilderij “Le miroir vivant” van René Magritte (1898-1967) aan te kopen. Met deze aankoop van een “vroege Magritte” is een lang gekoesterde wens voor medewerkers van het museum in vervulling gegaan. Het schilderij is een belangrijke toevoeging aan de wereldberoemde museumcollectie surrealistische kunst.

Aankoop schilderij Magritte door Rotterdams museum

Museum Boijmans Van Beuningen

Conservator Francesco Stocchi is enthousiast en zei onder andere het volgende over dit uitzonderlijke voorbeeld van Magrittes eigenzinnige manier van werken: “Het werk laat onze verwachtingen tintelen door de visuele tekens en de voortdurende wisselwerking tussen de toeschouwer en de kunstenaar. “De levende spiegel” maakt deel uit van een groep van ruim veertig woord/beeld schilderijen die Magritte schilderde in de beginjaren van zijn carrière.

Het werk is experimenteel door de beeldende werking van woordtaal. De toeschouwer wordt schepper van zijn eigen beelden en wisselen maker en kijker in feite van rol. De woorden “personnage éclatant de rire” (lachende persoon), “armoire” (kabinet), “horizon” en “cris d’oiseaux” (vogelkreten) roepen talloze associaties op. Toch blijft de samenhang van de woorden en de betekenis van dit uitgesproken nonfiguratieve werk lastig te doorgronden.

Aankoop schilderij Magritte door Rotterdams museum - 2 Aankoop schilderij Magritte door Rotterdams museum - 3 Aankoop schilderij Magritte door Rotterdams museum - 4
Le miroir vivant, René Magritte, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen.

Het prachtige werk is een belangrijke aanvulling op de latere meer bekende werken van Magritte die zich al in de collectie bevinden en het werk slaat duidelijk een brug tussen het dadaïsme, surrealisme en de popart. Deze artistieke stromingen zijn in de museumcollectie goed vertegenwoordigd. In een geplande voorjaarstentoonstelling van 2017 presenteert het Museum Boijmans Van Beuningen de topstukken van onder andere Max Ernst, Salvador Dalí en René Magritte.

Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, 3015 CX Rotterdam, www.boijmans.nl.


Gerelateerde artikelen