Aristoteles (384-322 v.Chr.)

29 november 2016

De Griekse filosoof en wetenschapper Aristoteles wordt beschouwd als één van de bekendste en invloedrijkste klassieke filosofen in de westerse geschiedenis. Zijn leraar was Plato, maar Aristoteles ontwikkelde tijdens zijn studie nieuwe disciplines binnen de wetenschap en had veel invloed op de ontwikkeling van onder andere de logica, biologie, natuurkunde en ethiek.

Aristoteles (384-322 v.Chr.)

Aristoteles wordt beschouwd als een invloedrijke filosoof

In 2016 is er extra aandacht voor zijn werk door het feit van zijn 2400e geboortedag. Verzamelaars van postzegels en andere personen met interesse in de geschiedenis van de wetenschap en vooral voor het leven en werk van Aristoteles worden regelmatig verrast door vele mooie ontwerpen van postzegels en andere filatelistische producten en informatieve publicaties.

Aristoteles (384-322 v.Chr.) - 2 Aristoteles (384-322 v.Chr.) - 3

Er verschijnen natuurlijk extra postzegels ter gelegenheid van dit bijzondere jaar en geboortedag van Aristoteles. Al op 17-jarige leeftijd startte Aristoteles 367 v. Chr. het onderwijs op Plato’s filosofische Academie in Athene. In zijn werk is een grote invloed van Plato herkenbaar, alhoewel Aristoteles benadering van de filosofie sterk afweek van de inhoud van Plato’s benaderingen en verhandelingen in zijn filosofische stroming.

Na de dood van Plato in het jaar 347 v. Chr. verliet hij Athene. Vanwege politieke spanningen verbleef hij telkens maar kort in Athene. Rond 323 v. Chr. verliet hij definitief Athene voor een verblijf op het landgoed van zijn moeder. Als gevolg van zijn maagkwaal sterft hij een jaar later op 61-jarige leeftijd op het landgoed. Hij wordt gezien als de eerste homo universalis door zijn bekwaamheid in de toen bekende wetenschappen, als filosofie, psychologie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen en taal- en letterkunde. Van zijn geschriften en publicaties is veel verloren gegaan.


Gerelateerde artikelen