Beginnen met ontwerpen en tekenen van optische illusies

20 november 2014

Met hulp van een eenvoudige handleiding kan iedereen snel een expert worden in het creëren van gezichtbedrog en van illusies. Van bekende kunstenaars als Arcimboldo, Magritte, Dalí, Escher en De Chirico zijn reproducties van gehele kunstwerken of enkele details uit hun werken afgebeeld.

Beginnen met ontwerpen en tekenen van optische illusies

Zelf optische illusies tekenen

Vanuit deze voorbeelden bouwt de auteur een kunstwereld van inspiratie en creatie op, om daarmee direct aan de slag te gaan. Het creëren van merkwaardige optische illusies opent voor elke amateur tekenaar of professionele kunstenaar de wereld van mogelijkheden om nieuwe meesterwerken te realiseren. Het boek onthult technieken achter de inspirerende meesterwerken van het gezichtsbedrog en verkent stap-voor-stap thema’s als realisme, patronen, vlakverdelingen, perspectief, licht en schaduw.

Met hulp van de voorbeelden, instructies en de analyses van de bestaande werken kunnen de gebruikers al snel onmogelijke figuren leren tekenen, meerduidige illusies creëren en de goocheltrucs van de grote meesters doorgronden en ook waarderen. Voordat de “nieuwe” meester aan de slag gaat is het aan te bevelen om eerst de in-teressante inleiding van de auteur te lezen en haar inspiratie tot dit boek te ervaren. “Wie een tekening of een schilderij maakt, creëert een illusie.” Bij het schilderij van een pijp gaf René Magritte onmiddellijk de waarschuwing “Dit is geen pijp”. Er zijn ook werken die veel vraagtekens doet oproepen en de kijker eigenlijk niet weet wat hij of zij in werkelijkheid ziet.

ISBN 978-90-5947-330-0, “Zelf optische illusies tekenen”, Natalie Sirett, Uitgeverij Atrium, 2010, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen