Belgische posterijen geven blokje zegels met illusies uit

27 maart 2015

Bij de Belgische posterijen verscheen op 27 oktober 2014 een postzegelblokje met vijf afbeeldingen waarop optische illusies zijn afgebeeld. Wereldwijd het allereerste postzegelblokje met vijf unieke postzegels met vijf verschillende voorbeelden van het spel met optisch bedrog en illusies. Deze zegels en de uitvoering als blokje zijn ontworpen door medewerkers van Indianen, een ontwerpbureau uit Antwerpen (B).

Belgische posterijen geven blokje zegels met illusies uit

Optische Illusies op postzegels

De ontwerpers van Indianen kozen voor vijf vormen van optische verschijnselen. Van links naar rechts een stilleven met het gezicht van een clown, een illusie met 4 of 3 potloden, kubussen die spontaan verspringen, een mannenprofiel in de sleutel en een zoekplaatje met een verborgen 2. Voor thematische postzegelverzamelaars met belangstelling voor het thema visuele en optische illusies een uitstekend initiatief van de Belgische Post.

De omvang is uniek, maar in het verleden verschenen er regelmatig postzegels met afbeeldingen van optische illusies, optische verwisselingen, optisch bedrog, zoekplaatjes, magie en onmogelijke figuren. Belangstelling voor gezichtsbedrog is duidelijk zichtbaar in reclameuitingen, in de boekenbranche en de wereld van tijdschriften. Kunstenaar Maurits C. Escher tekende eveneens een aantal constructies met optisch bedrog.


Gerelateerde artikelen