Bijna oneindig veel variaties bij spel met optische illusies

5 januari 2017

Bij het verzamelen van publicaties met de bekende afbeeldingen van visuele illusies komen wij regelmatig uitgaven tegen, die qua inhoud van afbeeldingen eerder zijn verschenen in andere landen en in andere talen wat betreft de toelichtingen, vragen en opdrachten. Toch is de echte fanatieke verzamelaar telkens weer uiterst tevreden met de nieuwe aanwinst voor de collectie. De uitgevers van de overgenomen concepten weten ook de lezers en verzamelaars te verrassen met unieke ontwerpen voor de omslagen van de publicaties.

Bijna oneindig veel variaties bij spel met optische illusies

Illusions d'Optique

Soms zijn zelfs de herdrukken voorzien van nieuwe ontwerpen voor de omslag. De Franstalige publicatie “Illusions d’Optique” bevat een compilatie aan afbeeldingen uit twee eerder gepubliceerde uitgaven van uitgeverij moses.Verlag. In twee korte inleidingen beschrijft de auteur het verschijnsel van optisch en visueel bedrog en kijkt terug op de historie van optische illusies. In het boek maken de lezers daarna kennis met vier soorten van illusies, te weten met de geometrische, bewegende, cognitieve en kunstzinnige illusies.

Bij de geometrische illusies maakt de lezer kennis met klassieke vormen van illusies, die vooral bekend zijn geworden door pioniers van psychologische experimenten in de 19e eeuw, zoals Delbœuf, Hering, Müller-Lyer, Wundt en Schroeder met zijn bekende trap. Bij de tweede sectie gaan geometrische vlakken spontaan bewegen en staan evenwijdige lijnen voor het oog compleet scheef. Het geheel is een stevig vervaardigde uitgave voor gebruik in de klas of thuis.

ISBN 978-2-01-155313-3, “Illusions d’Optique”, Britta Waldmann, Hachette Pratique, 2015, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen