Creatief omgaan met toevallige beelden

28 juli 2015

Met het kleine en vermakelijke boekje “Zeichnen im Kopf” speelt de lezer met beelden, zonder dat er daarbij winnaars of verliezers zijn. Het creatieve doel van de inhoud van dit inspirerende boekje is de vreugde in het samen zoeken en vinden van toevallige herkenbare beelden en de vreugde ervan om het resultaat te vieren. De auteur speelt met dit boekje in op een spelletje dat elk kind van de ouders heeft meegekregen, namelijk het zoeken naar gezichten of andere herkenbare vormen in een lucht met vele stapelwolken en een heerlijk zonnetje.

Creatief omgaan met toevallige beelden

Zeichnen im Kopf

Veel vrolijke figuren en vormen zijn daarin voor korte momenten te aanschouwen. Naar mate je meer let op herkenbare vormen in de natuur of in het dagelijks leven, zal je met meer fantasie naar deze verschijnselen en dingen kijken en meer ervaren. Iedereen kan zonder een speciale opleiding en zonder het gebruik van hulpmiddelen leuke en boeiende voorstellingen waarnemen en vormgeven. Het boekje geeft de lezer voorbeelden en opent de ogen om op een bepaalde wijze te kijken naar de omgeving. Zowel in de bekende omgeving als in de nog nieuw te ontdekken plaatsen in het bos, landschap, de bergen, de architectuur en inrichtingen van huizen en gebouwen, kan de fantasie haar vrije loop hebben. De waargenomen beelden kunnen voor creatieve personen weer dienen als uitgangspunten voor het eigen scheppingswerk.

De auteur geeft aan: “Ogen open en op een speelse wijze nieuwe beelden ontdekken”. Het boekje helpt daarbij ideeën op te doen en een richting te geven aan het uitwerken van de beelden in eigen kunstwerken. Onze ogen registreren bijvoorbeeld een vlek op een muur. Soms spontaan of soms met een beetje fantasie zien we een vliegende vis of vogel. Een koffievlek op het frisse kleedje is niet meer vervelend. Het is een bron van spel en inspiratie. De auteur geeft voorts voorbeelden uit de topografie van een sneeuwlandschap, schaduwen, sterrenbeelden, knoesten in bomen of de ogen in berkenbomen, het kijken door een gaatje of het lijnenspel in de hand. Een heel leuk en fantasierijk boekje voor vele uren plezier bij het aanschouwen van de werkelijkheid van onze omgeving.

ISBN 3 87439 672 X, “Zeichnen im Kopf”, Peter Jenny, Verlag Hermann Schmidt Mainz, 2004, 215 pagina’s.


Gerelateerde artikelen