Creatief tekenen

24 november 2015

Met slechts een stuk papier en potlood is het al mogelijk om lijnen te tekenen, op een creatieve wijze bezig te zijn en snel resultaat te boeken. Of het nu gaat om kromme en rechte, gekrulde en gegolfde, onderbroken en doorgetrokken lijnen, het zijn allemaal aanzetten om met tekenen te ontwerpen en figuren en scènes op papier te zetten. In het zeer educatief opgezette boekje “Tekenen” krijgen leerlingen en onderwijzers een gedetailleerd beeld van de mogelijkheden om met eenvoudige aanzetten al een herkenbaar beeld neer te zetten.

Creatief tekenen

Zeichnen

Meerdere beelden tezamen geven daarna al snel een prachtige tekening om trots op te zijn. Het instructieve boekje bevat een schat aan onderwerpen, die in twee delen verdeeld zijn, te weten in het deel over contouren, vlakken en vormen en in een deel over het tekenen door het gebruik van verschillende hulpmiddelen. In het eerste gedeelte bespreekt de auteur de grondbeginselen van het tekenen en ontwerpen van het eenvoudige lijnenspel.

Op de voorzijde van dit alleraardigste leerboekje is meteen al de kracht van een eenvoudig spel van lijnen zichtbaar. Met gebruik van enige fantasie en elementen uit de beginselen van zien en waarnemen hebben we meteen een combinatie van werkelijkheid en illusie. Deze en andere tekeningen zullen velen inspireren om het potlood te pakken om te gaan tekenen. Licht en schaduw en vooral perspectief spelen een belangrijk rol in het werk van de tekenaar en in dit studiemateriaal.

ISBN 978 3 507 10028 2, “Zeichnen”, Christoph Goritz, Schroedel Schulbuchverlag, 2006, 40 pagina’s.


Gerelateerde artikelen