De fascinatie van het licht de beleving en de praktijk

23 maart 2015

Al ruim 500.000 jaar geleden begonnen mensen het licht op een praktische wijze toe te passen. De oude vuurplaatsen dienden namelijk niet alleen als warmtebron, maar zorgden ook voor de verlichting. Op een bepaald moment zijn mensen gaan nadenken over het verschijnsel licht, hoe het ontstaat en hoe het zich voortplant. Oude Griekse denkers en wetenschappers hebben van het licht onder andere de optische fenomenen als breking en reflecties systematisch onderzocht en beschreven.

De fascinatie van het licht de beleving en de praktijk

Das grosse Buch vom Licht

In de perfect opgemaakte publicatie “Het grote boek van het licht” beschrijven de auteurs het thema Licht in al zijn facetten en verschijningsvormen, vanaf de historie van het onderzoek naar het fenomeen licht via de natuurkundige achtergronden, het zonlicht en de gloeilamp tot en met de fysiologie van de kleurwaarneming en de modernste LED- en lasertoepassingen. Zij brengen lastige theoretische beginselen op een aangename en onderhoudende wijze in tekst door vele begrijpelijke illustraties kleurrijk in beeld. Een rijke cultuurhistorische benadering van het fenomeen licht. Het licht, als één van de belangrijkste onderdelen van ons dagelijks leven, wordt in acht samenhangende hoofdstukken op een heldere en overzichtelijke wijze verklaard.

In het eerste hoofdstuk beschrijven de auteurs de weg van goddelijke verklaringen tot aan de theoretische beschrijvingen van Sir Isaac Newton. Deze Engelse geleerde kreeg zijn baanbrekende kennis ook door zijn experimenten met invallend zonlicht. Ook het werk van andere eveneens zeer beroemde tijdgenoten is aangehaald in dit inleidende hoofdstuk. In het 2e hoofdstuk is licht verklaard als een vorm van elektromagnetische straling met meerdere specifieke natuurkundige eigenschappen en een speciale plaats in het elektromagnetische spectrum. De ‘eeuwige’ strijd tussen aanhangers van de golftheorie of de deeltjestheorie is eveneens weergegeven.

Binnen de activiteiten van het Internationale Jaar van het Licht 2015 een interessant onderwerp. Ruimte - Tijd - Licht komt aan de orde in het derde hoofdstuk en wordt de snelheid van het licht verklaard. In 1905 bracht Albert Einstein een schat aan bijdragen voor de verdieping van de fysica in de openbaarheid en presenteerde zijn beroemdste formule. Hoofdstuk vier bericht hier uitvoerig over. Het studie- en referentieboek brengt in hoofdstukken vijf en zes een compacte geschiedenis van de astronomie en een beeld van de machtige natuurlijke lichtverschijnselen.

Daarna volgen nog de hoofdstukken over de ontwikkelingen van natuurlijk licht naar kunstlicht, van kaars tot en met de LED en de theorie en praktijk van moderne gestuurde lichtbronnen als masers en lasers. Het geheel sluit af met een literatuuroverzicht en een trefwoordenregister.

ISBN 978-3-534-23283-3, “Das große Buch vom Licht”, Ulrich Kilian en Rainer Aschemeier, Primus Verlag, 2012, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen