De grote meesters van optische illusies

24 april 2015

Eigenaardige architectuur, onmogelijke landschappen, verwarrende beelden, mozaïekbeelden, voorwerpen, die bij het draaien ervan iets geheel anders blijken te zijn en onmogelijke objecten. De wereld van de optische illusies en optisch bedrog is telkens weer een fascinerend spel met onze wijze van het zien van afbeeldingen en het werkelijk afbeelden in ons brein.

De grote meesters van optische illusies

Grosse Meister der Optischen Illusionen

In een nieuwe Duitstalige uitgave geeft de bekende auteur en verzamelaar van optische illusies en andere merkwaardige visuele verschijnselen een visuele schat aan kleurrijke en verbazingwekkende voorbeelden van optische illusies van vele bekende kunstenaars en ontwerpers. De auteur bespreekt in een alfabetische volgorde het werk van 20 kunstenaars. De echte verzamelaar van de boeken met optische illusies herkent zeker een aantal afbeeldingen uit eerdere uitgaven van deze auteur.

Het nieuwe boek zorgt weer voor spannende uren tijdens het kijken naar de ongelooflijk mooie en boeiende voorbeelden van begoochelingen van onze ogen. In een inleiding geeft Douglas R. Hofstadter zijn onderzoek, ervaringen en visie weer over optische verschijnselen en het grote geheim achter onze staafjes en kegeltjes in het netvlies. Hij bespreekt een aantal meest voorkomende illusies aan de hand van realistische voorbeelden. Ook de auteur geeft in een inleiding zijn ervaringen de vrije loop. Mensen houden van illusies en worden graag bij het zien en waarnemen verrast door het beeld.

Traditioneel worden de meeste optische illusies op een wetenschappelijke wijze gepresenteerd en besproken. Een uitleg hoort daar zeker bij. Tegenwoordig is dit spel van begoocheling een onderdeel van vele studievakken op middelbare scholen en in het voortgezet wetenschappelijk onderwijs. Het geeft leerlingen inzicht in het merkwaardige en soms onverwachte functioneren van het systeem van onze visuele waarneming. De auteur laat lezers kennismaken met de historische feiten en de allereerste vormen van illusies en de verborgen plaatjes. In het verzorgde boek vinden de lezers de mooie inspanningen en kunstwerken van onder andere Shigeo Fukuda, Jos de Mey, Akiyoshi Kitaoka, Salvador Dalí, Scott Kim, M.C. Escher, István Orosz en Oscar Reutersvärd.

ISBN 978 3 85003 123 3, “Große Meister der Optischen Illusionen”, Al Seckel, Tosa Verlag, 2007, 304 pagina’s.


Gerelateerde artikelen