De kaars met kaarslicht als motief in creatieve uitingen

7 december 2016

Uitgangspunt voor de nieuwe expositie in het Museum Frieder Burda in het Duitse Baden-Baden is de “kaars” van Gerhard Richter. Frieder Burda over de expositie: “Het kunstwerk met de kaars van Gerhard Richter behoort tot de iconen van mijn kunstcollectie”. Hij is er bovendien trots op dat het gelukt is een hoogwaardige expositie te organiseren en in te richten rond het thema Kaars en Kaarslicht.

De kaars met kaarslicht als motief in creatieve uitingen

Die Kerze

De thema-expositie loopt door tot en met 29 januari 2017 en bevat meer dan 50 schilderijen, sculpturen, installaties, videofilms en foto’s van onder andere Christian Boltanski, Georg Baselitz, Thomas Demand, Peter Fischli, Jörg Immendorff, Jeff Koons, Urs Fischer en Thomas Ruff. Het concept is gebaseerd op de actualiteit van het thema in de moderne kunst. De rechtopstaande kaars symboliseert de duur van het leven, zorgt voor oplichtende helderheid in het kader van de ratio en voor hoop aan de horizon.

De kaars als beeldmotief heeft een brede betekenis in kunst en cultuur en er gaat een spirituele uitstraling van uit. Vanaf de doop tot aan het laatste afscheid begeleidt de kaars ons leven. Ondanks de schijnbare eenvoud van de kaars is het de ontwerpers gelukt om een tentoonstelling te realiseren met een aantrekkelijke inhoud en een belangrijke betekenis voor kunstliefhebbers. De inhoud van de bijbehorende catalogus is daar ook een bewijs van. Alle kunstwerken zijn ruim toegelicht en in meerdere artikelen krijgen de lezers een beeld van de betekenis van de kaars in een lange periode zonder kunstlicht. Werk uit die periode laat de kaars als lichtbron zien en als object dat zorgt voor gezelligheid in een spel tussen licht, kleur en schaduw.

ISBN 978-3-96098-033-9, “Die Kerze”, Helmut Friedel, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2016, 147 pagina’s.

Museum Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8 b, D-76530 Baden-Baden, www.museum-frieder-burda.de.


Gerelateerde artikelen