Diagnostische onderzoeken zorgen voor stijgende kosten

6 oktober 2015

Het cahier “Geldzorgen in de zorg” is een uitgave van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM. Het cahier verschijnt vier maal per jaar en elk nummer is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op de maatschappelijke gevolgen ervan.

Diagnostische onderzoeken zorgen voor stijgende kosten

Geldzorgen in de zorg

Dat levert telkens interessante uitgaven op, die stimuleren, informeren en aanzetten tot nadenken en discussies. Natuurlijk wijken gekozen thema’s soms sterk af van de inhoud van Optische Fenomenen, maar in het algemeen vormen de cahiers een basis om over onderdelen kritisch na te denken.
In het nieuwe cahier is onder andere aandacht voor een sterkere ontwikkeling van de moderne beeldvormende technieken en bijbehorende elektronische scanapparaten voor betrouwbaar diagnostische doelen. Genoemd worden in het betreffende artikel echografie, MRI- en CT-scan, ECG en apparatuur voor genetisch bloedonderzoek.

Met deze apparaten en de ervaring van de onderzoekers is het mogelijk geworden om aandoeningen al in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Er echter ook een keerzijde van de medaille. Er ontstaat namelijk een spanningsveld wanneer de ratio achter een aanvraag voor een preventief onderzoek ontbreekt, een ongerichte vraag van de patiënt wordt gehonoreerd en het aanbod laagdrempeliger wordt. Overdiagnostiek is dan het gevolg en de kosten zullen aanzienlijk stijgen. Ook in andere artikelen gaan deskundigen in op dure behandelingen, ethische vragen over de kostprijs van het leven, over dure medicijnen en de grenzen aan solidariteit. Aan onze zegeningen van hoge kwaliteit van onze zorg zit een kostenplaatje vast! Een uiterst waardevol cahier over de zorg.

ISBN 978-90-73196-78-0, “Geldzorgen in de zorg”, redactie Prof. dr. B.C.J. Hamel, e.a., Stichting BWM, 2015, 100 pagina’s. Bestellingen via bestellingen@biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen