Dieptescherpte

21 april 2015

Het fotoboek “Dieptescherpte” verscheen naar aanleiding van een gelijknamige tentoonstelling met foto’s van mensen in hun dagelijkse omgeving. De foto’s zijn getoond in de Kunsthalle Baden-Baden en zijn geselecteerd uit twee omvangrijke fotoverzamelingen. In gezamenlijkheid kozen medewerkers van het museum en de Franse foto-afdelingen van het Institut d’art contemporain - Collection Rhône-Alpes en het Musée d’art moderne de Saint-Étienne Métropole de foto’s voor de tentoonstelling en voor de catalogus.

Dieptescherpte

Tiefenschärfe

Het goed verzorgde fotoboek bevat de afbeeldingen en beschrijvingen van alle getoonde fotowerken van beroemde en minder beroemde fotografen. Artikelen geven een beeld over het verzamelen en aanleggen van collecties in de omvang van de genoemde fotocollecties. Het museum liet duidelijk zien dat bezoekers zeer geïnteresseerd zijn in het gebruik van de fotografie voor het vastleggen van het dagelijks leven en zichtbaar genieten van de vaak eenvoudige beeldopbouw en de sterke uitdrukking van het tafereel.

In de catalogus proeft de lezer en kijker de sfeer van het moment van de opnamen en het definitief vastleggen van het beeld. Foto’s van onder andere Lisette Model, Cecil Beaton, Walker Evans, Tony Ray-Jones, Otto Steinert, Carlo Naya, William Klein, Helen Levitt en Sigmar Polke zijn in de catalogus afgebeeld en besproken. Van een aantal fotografen zijn meerdere opnamen opgenomen en bij de fotograaf geeft een uitgebreide beschrijving een beeld van zijn oeuvre, werk en interesses.

Ook aan thans nog werkende fotografen is veel aandacht besteed. Zo maakte de fotograaf Yves Bresson prachtige beelden van het openbare leven in Londen. Larry Clark legde momenten uit het leven van sterk verslaafde personen vast en schoot Jean-Louis Schoellkopf familiebeelden. Patrick Faigenbaum was met zijn camera te gast bij rijke Italiaanse families. De titelpagina van de catalogus toont daarvan twee kinderen uit de familie Massimo te Rome (1986). Het geheel is waardevol voor liefhebbers van fotografie en voor studenten en docenten Fotografie.

ISBN 3 87909 890 5, “Tiefenschärfe”, Fritz Emslander en Astrid Ihle, Wieland Verlag, 2006, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen