Door optische illusies onze waarnemingen onderzoeken

15 maart 2015

Wanneer wij rond kijken zien we de wereld in alle details, volledig in kleur, alle bewegingen en alles ook in driedimensies. Daarmee vertrouwen wij volledig op onze ogen en veronderstellen wij dat we daardoor alles perfect zien en waarnemen.

Door optische illusies onze waarnemingen onderzoeken

Never Trust Your Eyes

De werkelijkheid is echter teleurstellend omdat ons oog verbazingwekkend beperkt is in zijn kwaliteit van een perfecte waarnemer en er voortdurend wordt gespeeld met de inhoud van onze observaties en waarnemingen tussen onze ogen en ons brein, het complete menselijke visuele systeem. Dit systeem is echter een prachtig geheel voor onze dagelijkse waarneming en het spel met het fenomeen van de zogenoemde visuele illusies, die nu eenmaal onderdeel zijn van de werkelijkheid van perceptie.

Dankzij visuele en optische illusies is het mogelijk om personen te verbazen en op het verkeerde been te zetten. De auteur van het boek “Never Trust Your Eyes” geeft op een aparte wijze een beschrijving over de fysiologie en het functioneren van het oog, mede op basis van de werking van de camera obscura en de fotocamera. Aandacht is er voor de blinde vlek, zien van kleuren, het ontstaan van nabeelden en bewegingen van de ogen.

Helderheid wordt gedemonstreerd aan de hand van experimenten met grijstinten. Kleuren en het zien van kleuren is uitgebreid behandeld. Het leerzame en inspirerende boek sluit af met voorbeelden van optische illusies, verbazingwekkende straattekeningen, trompe l’oeil, stereoscopische plaatjes, stereogram en een literatuuroverzicht.

ISBN 978-145-64186-6-3, “Never Trust Your Eyes”, Trevor A. White, Visage Books, 2011, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen