Dubbelzinnige en andere leuke figuren

22 december 2015

Tot de succesvolle serie Supervisions behoort zeker het vermakelijke boekje “Ambiguous Optical Illusions” met een grote variëteit aan dubbelzinnige en een schat aan zoekplaatjes voor vele uren kijkplezier. Het ene moment zie je een kat en op een ander moment verschijnt door een flip-flop-effect de muis in beeld. Dit flip-flop-effect treedt in het algemeen niet op in de werkelijke wereld rondom ons.

Dubbelzinnige en andere leuke figuren

Ambiguous Optical Illusions

Meestal is er sprake van manipulatie door de kunstenaar of de ontwerper van het dubbelzinnige plaatje. Ze zijn in de meeste gevallen gemaakt voor het plezier van de toeschouwer. Bij een aantal ervan is de dubbelzinnigheid spontaan ontstaan. Expert op het gebied van dubbelzinnige figuren is zeker schilder Archimboldo, die een bijzondere reeks van gezichten schilderde door het samenvoegen van fruit, dieren of natuurproducten. Maar ook schilders en ontwerpers als Salvador Dalí, Scott Kim, István Orosz, Sandro Del-Prete, René Magritte, Roger Sheperd en Octavio Ocampo hebben fascinerende figuren getekend.

Nadat de kijker zelf het “andere” beeld gevonden of ontdekt heeft is het zeker dat het nieuwe beeld altijd spontaan aanwezig blijft. Andere bekende plaatjes zijn de verborgen baby, de vaas met twee gezichten, het verborgen profiel van Napoleon, de oude vrouw - jonge vrouw illusie, de bijzondere kaart van Europa en de merkwaardige landkaart van Christopher Columbus. De kunst van dubbelzinnige figuren heeft kunstenaars al eeuwen lang geboeid en geïnspireerd en is een aantrekkelijk thema in de kunst van het zien, waarnemen en herkennen.

ISBN 1 4027 1829 2, “Ambiguous Optical Illusions”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2005, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen