Dubbelzinnige platte illusies en ruimtelijk optisch bedrog

2 januari 2017

Het door de auteur in eigen beheer uitgegeven boekje “Ambiguous Illusions” laat lezers snel en op compacte wijze kennismaken met zijn creatieve bedenksels op het gebied van dubbelzinnige illusies. Zijn inspiratie voor fascinerende en soms raadselachtige dubbelzinnige ontwerpen deed hij op bij het zien van de inmiddels wereldberoemde tekening “Mijn vrouw en mijn schoonmoeder” van de Engelse cartoonist Ely William Hill (1887-1962). Het boekje bevat een schat aan creaties en voorbeelden van klassieke illusies.

Dubbelzinnige platte illusies en ruimtelijk optisch bedrog

Ambiguous Illusions en Natural Illusions

In het dunne boekje “Natural Illusions” laat de auteur ons op een wel heel bijzondere wijze kennismaken met een bepaalde verschijningsvorm van optische illusies. Door bepaalde foto’s uit de natuur en door tekeningen ondersteboven af te drukken ontstaat een merkwaardige situatie tussen onze perceptie, herinnering, ervaring en de wens om vast te stellen wat er op het plaatje staat. Bij elk plaatje staat een tekst met een aantal vragen. Uiteindelijk krijgt de lezer het juiste antwoord op de vragen. Het boekje eindigt met een optisch grapje.

Dubbelzinnige platte illusies en ruimtelijk optisch bedrog - 2 Dubbelzinnige platte illusies en ruimtelijk optisch bedrog - 3 Dubbelzinnige platte illusies en ruimtelijk optisch bedrog - 4

ISBN 978-1-329-57764-0, “Ambiguous Illusions”, Humberto Machado, eigen beheer, 2015, 56 pagina’s.

“Natural Illusions”, Ana Bowlova, Lulu Uitgeverij, 2016, 8 pagina’s.


Gerelateerde artikelen