Eadweard Muybridge legde basis voor de visuele cultuur

19 mei 2015

Als geen andere onderzoeker en uitvinder heeft Eadweard Muybridge (1830 - 1904) bijgedragen aan de ontwikkelingen van de bewegende film en de verspreiding van de visuele cultuur. Het zijn vooral zijn inspirerende en vruchtbare experimenten met bewegende fotografische plaatjes met afbeeldingen van personen en dieren, die daaraan bijdroegen. Muybridge’s werk had aantoonbaar in de 20e eeuw grote invloed op meerdere kunstenaars, zoals op het werk van Francis Bacon.

Eadweard Muybridge legde basis voor de visuele cultuur

Muybridge: The Eye in Motion

Gedreven door een extreme obsessie voor het creëren van bewegend beeld is het resultaat van zijn inspanningen van ongekende historische waarde. De auteur van het boek “Muybridge: The Eye in Motion” heeft een geweldige beschrijving neergezet en heeft het geheel geïllustreerd met zelden gepubliceerde foto’s van Muybridge. Als informatieve bron kon hij beschikken over zijn zogenoemde plakboek met een fascinerende schat aan aantekeningen over zijn bevindingen, gesprekken en contacten.

In zijn studio nam hij met een team aan medewerkers veel films op voor studie naar de bewegingen van dieren en mensen. Het schets- en plakboek ontstond pas in de latere jaren van zijn werkzame leven. Enkele jaren voor de officiële presentatie van de bewegende film in 1895 maakte Muybridge in 1891 in Berlijn kennis met het werk van de broers Skladanowsky en Ottomar Anschütz. Het boek is bijzonder interessant voor liefhebbers en studenten multimedia, film en kunsthistorie.

ISBN 978-0-98324-805-7, “Muybridge: The Eye in Motion”, Stephen Barber, Solar Books, 2012, 200 pagina’s.