Educatieve werkplaats voor spelen met kunst

19 april 2015

Voor het kunstzinnige onderwijs aan de voortgezette en middelbare scholen in het Nederlandse taalgebied geeft het goed verzorgde studieboekje aan docenten veel informatie en vooral inspiratie om de les aantrekkelijk te laten verlopen. Natuurlijk zijn er diverse mogelijkheden om de tekst volledig om te zetten voor het gebruik door de leerlingen van de Nederlandse scholen. De opbouw en presentatie van de leerstof is van uitstekende kwaliteit.

Educatieve werkplaats voor spelen met kunst

Wahrnehmen und Abbilden

Er is veel belangstelling voor het ontstaan van kunst en het beleven van kunst in het voortgezet onderwijs. Het nieuwe boekje geeft vele praktische voorbeelden uit de wereld van de kunst en vertelt over de theoretische achtergronden van zien en waarnemen en meerdere bijzondere eigenschappen, die daarbij merkbaar zijn. Na een compacte uitleg over de werking van onze visuele waarneming, geeft de auteur een uitleg over het gebruik van de inhoud van dit leerboekje en voorbeelden van het scheppen van kunst.

“Het geheel is meer dan de som der delen” geldt ook bij het waarnemen van kunstwerken en andere kunstuitingen. De auteur beschrijft de opbouw van ruimtelijke voorstellingen aan de hand van een prachtig gezamenlijk schilderij van de Vlaamse kunstschilders Joachim Patinir (1480-1524) en Quentin Massys (1466-1530). De gebruiker en lezer van het boekje maken kennis met de aspecten van nabeelden en contrasten en het telkens weer boeiende verschijnsel van figuur-achtergrond en de wisseling van beelden. Plaatjes van M.C. Escher en Salvador Dalí maken het compleet.

Voorts is er lesmateriaal over parallel projecties, onmogelijke figuren, optische illusies, helderheid en simultaancontrast, kleurconstante en vormconstante. Het inspirerende kunstboekje sluit af met informatie over optische verwisselingen, het centraal perspectief en anamorfosen. Ook bevat het boekje een verklarende begrippenlijst. De uitvoering ervan en de wijze van presentatie maken dit boekje ook geschikt voor de kunstliefhebber.

ISBN 978 3 507 10029 9, “Wahrnehmen und Abbilden”, Rainer Grimm, Schroedel Schulbuchverlag, 2006, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen