Een bijzondere benadering van het verschijnsel illusie

25 september 2016

Het idee en keuze van de inhoud van het boekje “Tricks of the Mind” is bij de auteur Keith Alan Rothschild ontstaan door een aanbeveling aan zijn dochter om een boek met optische illusies door te nemen. Zijn bedoeling is om het verschijnsel van depressie beter te leren begrijpen en om er dan ook zelf aan te werken om er mee te leren leven of het verschijnsel terug te dringen. Vanuit zijn literatuurstudie vond hij informatie en enkele feiten om bepaalde verschijnselen van depressie te kunnen uitleggen.

Een bijzondere benadering van het verschijnsel illusie

Tricks of the Mind

Hij geeft natuurlijk aan dat zijn opzet nooit professionele hulp zal vervangen. De voorbeelden van optische illusies zijn telkens toegelicht en het boekje bevat teksten uit een brief aan zijn dochter. Een bijzonder initiatief van een vader die zich zorgen maakt en bijdraagt aan een aanpak. “Ons brein ervaart dingen soms erger dan zij in werkelijkheid zijn”, volgens een verklaring van de auteur voor het fenomeen van depressie. Hij zet zijn dochter aan om op een andere manier te kijken naar plaatjes met optische illusies, die werkelijk ook alleen bedoeld zijn om met onze optische en visuele waarneming te spelen.

Tussen de bekende vormen van optische illusies door brengt de auteur ook informatie uit de neurologie. Hij geeft een beeld van de stofjes die ons brein nodig heeft om goed te functioneren en aan de hand van werk van enkele bekende kunstenaars bespreekt de auteur het verschijnsel in het algemeen. Een interessante en leerzame bijdrage om door het gebruik van optische illusies een veel voorkomend probleem van depressie te begrijpen en lezers te informeren over mogelijkheden van praktische toepassing van schijnbaar eenvoudige afbeeldingen, naast de benodigde hulp van deskundigen.

ISBN 978-1-5086-8023-9, “Tricks of the Mind”, Keith Alan Rothschild, privé-uitgave, 28 pagina’s.


Gerelateerde artikelen