Een kleurige wereld in wiskundige figuren

22 april 2016

Wiskunstenaar Luitzen Yntema heeft ons een flinke schat aan kleurige wiskundige vormen en vlakverdelingen nagelaten. Een deel van de schat is weergegeven in een onlangs verschenen boekje, dat met veel respect werd samengesteld door de weduwe van Luitzen Yntema. Gedrukt op stevig papier en een zwarte achtergrond geven de wiskundige figuren een speciale uitstraling. Het contrast werkt zo sterk dat gewone tweedimensionale voorstellingen bijzondere ruimtelijke effecten krijgen.

Een kleurige wereld in wiskundige figuren

Een kleurige wiskundige wereld

Ogenschijnlijk eenvoudige en kleurrijke vijfhoeken geven onregelmatige blokken in een driedimensionale constructie. Op de voorzijde van dit inspirerend boek zorgt een vlakverdeling van ruiten en parallellogrammen voor een interessante optische illusie. Luitzen (Luuk) Yntema liet zich voor dit optische werk inspireren door een mooie tegelvloer in een klooster in Yorkshire. Luuk was zeer gecharmeerd van het werk van Vasarély en Escher. Ook zij maakten in hun werk veelvuldig gebruik van optische verschijnselen en de kunst van het realiseren van onmogelijke constructies.

Zijn stereometrische figuren maakte hij van keurig gesneden kleurrijke strookjes karton, die hij dan plakte met een oneindige precisie op zwart papier. Bij de werken heeft hij een toelichting gegeven, die de verwondering aanvult. Naast een kleurrijk palet van optische illusies en onmogelijke constructies geeft het boekje met een aantal leuke artikelen een intrigerend beeld van de wiskundige Luitzen Yntema. Het boek is zeer goed uitgevoerd en behoort absoluut thuis in alle bibliotheken, privé-verzamelingen en in het kunst- en wiskundeonderwijs.

ISBN 978 90 70655 53 2, “Een kleurige wiskundige wereld”, Luitzen Yntema, Uitgeverij De Doelenpers, 2007, 72 pagina’s.


Gerelateerde artikelen