Een leven in fotografie

1 februari 2016

Een zeer omvangrijke publicatie “Edward Steichen” is uitgegeven ter gelegenheid van een aantal internationale exposities over deze wereldberoemde icoon en inspirator van de fotografie in de 20e eeuw. In het Jeu de Paume in Parijs startte in 2007 het concept van deze boeiende en vooral fascinerende expositie over één van de invloedrijkste fotografen van de wereld. Daarna vindt de fotocollectie een plaats in Lausanne, Reggio Emilia en Madrid. Edward Steichen (1879-1973) werd in het land Luxemburg geboren als Eduard Jean Steichen. Hij vertrok met zijn moeder op zeer jonge leeftijd met de boot naar de Verenigde Staten, waar zijn vader eerder voor werk was aangekomen.

Een leven in fotografie

Edward Steichen: Ein leben für die Fotografie

Als jongen had hij veel belangstelling voor camera’s en fotograferen. Ook leerde hij snel het zelf afdrukken van zijn belichte opnamen. Steichen heeft nagenoeg alle genres van het professionele fotovak extra vorm en inhoud gegeven. In het prachtige boek bij de vier internationale exposities geven de samenstellers en de gastauteurs een beeld over het leven, werk en hoogtepunten van Edward Steichen. Een schat aan foto’s geeft een uitgelezen beeld van zijn kennis en kunde over fotografische processen en vooral over zijn creatieve vakmanschap als succesvol beroepsfotograaf.

De foto’s van Steichen stralen door een magische compositie van object en omgeving. Hij gebruikte vele fotografische technieken om zijn opnamen kracht en dimensies te geven. Hij speelde met de composities en wist als geen ander op een juiste wijze met licht en schaduw zijn foto’s optimaal tot aantrekkelijke beeldverhalen om te vormen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw fotografeerde Steichen vele beroemde filmsterren en regisseurs bij de groeiende Amerikaanse filmindustrie. Hij fotografeerde vele bouwwerken en verdiende zijn geld met reclamefotografie en portret- en modefotografie. Hij woont in zijn vrijgezelle jonge jaren afwisselend in Amerika en Europa, waar hij werkt en studeert. In 1903 trouwt hij in New York zijn liefde Clara E. Smith en reist ook met haar verschillende malen naar Europa om daar te werken aan opdrachten.

De eerste foto’s van Steichen in het boek dateren uit de periode rond 1900 met een opening van deze fotogalerie met de foto uit 1895 van zijn kleinere zus aan de piano, een zelfportret en een mooi portret van zijn zus, beide gemaakt in het jaar 1898 in Milwaukee. De kijker ziet daarna prachtige opnamen van Alphonse Maria Mucha, F. Holland Day en van Rodin. Het boek bevat voorts vele voorbeelden uit zijn oeuvre van kleurenfoto’s. Acteurs, actrices en filmsterren als Greta Garbo, Miriam Hopkins, Gary Cooper, Maurice Chevalier, Joan Crawford, Walt Disney, Leslie Howard en vele anderen staan voortreffelijk op de gevoelige plaat. Van magisch realistisch tot en met haarscherpe opnamen behoren tot het oeuvre van deze toonaangevende fotograaf, die tevens een voortreffelijk persfotograaf bleek te zijn. Met de fototentoonstelling “The Family of Man” weet hij aandacht te verwerven voor de fotografie bij een zeer groot publiek. Voor liefhebbers en studenten fotografie een must te lezen en aan de eigen bibliotheek toe te voegen.

ISBN 978 3 7757 2065 6, “Edward Steichen: Ein Leben für die Fotografie”, Todd Brandow en William A. Ewing, Hatje Cantz Verlag, 2007, 335 pagina’s.


Gerelateerde artikelen