Een wereldontdekkingsreis op historische kleurenfoto's

28 maart 2015

De uitvinding van de kleurenfotografie bracht met name aan het begin van de 20e eeuw een rage op gang bij fotografen en activeerde belangstelling bij het publiek. Men kreeg tevens belangstelling voor het verzamelen van kleurenfoto’s en voor de 3D-stereofoto’s in kleur kwam een markt.

Een wereldontdekkingsreis op historische kleurenfoto's

1914 - Welt in Farbe - Farbfotografie vor dem Krieg

In 1909 werd één van de eerste archieven voor foto’s onder de titel ‘Archives de la planète’ opgericht door de presentatie van bankier en verzamelaar Albert Kahn van zijn geweldige verzameling van meer dan 72.000 foto’s en films uit vele landen. De foto’s en films werden gemaakt door fotografen, die in opdracht van Albert Kahn hun reizen ondernamen en onderweg de beelden schoten. Bijna in dezelfde periode liet tsaar Nikolaus II op ruim 10.000 kleurenfoto’s het dagelijks leven in het Russische Rijk vastleggen.

Beide beeldcollecties vormen nu samen geschiedkundig en ethnografisch een uiterst waardevolle bron van fotografische beeldinformatie. Uit deze schat aan foto’s werden voor een fotoexpositie 1914 - Welt in Farbe, rond 100 foto’s geselecteerd. Het initiatief voor de reizende expositie ligt bij de organisatie LVR-LanderMuseum in Bonn en vond in 2014 plaats op twee locaties in Berlijn. Tot en met 26 april 2015 vindt onder de titel Around the World - Farbfotografie vor 1914, eine Entdeckungsreise in één van de bijgebouwen van het prachtige Slot Moyland in een iets aangepaste samenstelling de fotoexpositie met rond 120 foto’s, videoprojecties, fotoapparatuur en stereoscopische foto’s en meerdere ouderwetse 3D-kijkers plaats.

De unieke en aandoenlijke kleurenfoto’s uit Europa, Afrika en Azië laten een wereld zien, die in de 100 jaren na het begin van de 1e wereldoorlog aanzienlijk is veranderd. Door samenwerking met de specialist op het gebied van de geschiedenis van historische optische beeldapparatuur Werner Nekes, krijgt de bezoeker ook een beeld van de apparaten uit de periode van de eeuwwisseling tussen de 19e en 20e eeuw.

De expositie in het Museum Slot Moyland is bovendien nog aangevuld met een zogenoemde driekleurencamera, waarmee bezoekers zichzelf in kleur kunnen fotograferen door de opstelling driemaal te bedienen. Dankzij moderne digitale apparatuur is dan na korte tijd een eigen kleurenfoto beschikbaar. Voor scholieren en andere belangstellenden is het mogelijk om op een speelse manier kennis te maken met stereoscopische beelden door onder andere een zelfbouw van een 3D-stereoscopische kijker. Rondom het thema van de expositie heeft het museum meerdere activiteiten gepland.

Kijk voor meer informatie op de website van het museum en bezoek ook de expositie in het slot en bij mooi weer ook de tuinen van Slot Moyland. Het geheel van de expositie is compleet met de bijbehorende rijk geïllustreerde catalogus.

ISBN 978-3-7757-3644-2, “1914 - Welt in Farbe - Farbfotografie vor dem Krieg”, Melena Karabaic, e.a., Hatje Cantz Verlag, 2013, 144 pagina’s.

Museum Schloss Moyland, Am Schloss 4, D-47551 Bedburg-Au, www.moyland.de.


Gerelateerde artikelen